DNA cere arestarea în lipsă a lui Marko Attila

28 Apr 2015
DNA cere arestarea în lipsă a lui Marko Attila
 Procurorii DNA au propus luarea măsurii arestării preventive în lipsă, pentru 30 de zile, față de fostul deputat Marko Attila, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru relații interetnice la data comiterii faptelor. Attila este acuzat de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, în dosarul ANRP.
 
"La data de 9 aprilie 2015, inculpatul MARKO ATTILA-GABOR a fost trimis în judecată alături de alți 7 inculpați care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), precum și 4 inculpați care aveau calitatea de experți evaluatori autorizați. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, prin acțiunile sau inacțiunile lor intenționate, cei 12 inculpați au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro (304.837.796 lei) (vezi comunicat 696/VIII/3 din 9 aprilie 2015). Din ansamblul activităților investigative, desfășurate până la momentul emiterii rechizitoriului, a rezultat că inculpatul MARKO ATTILA-GABOR s-a sustras activităților de urmărire penală, părăsind teritoriul României, nefiind audiat. La data de 26 martie 2015, s-a solicitat Parlamentului României – Camera Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a inculpatului MARKO ATTILA GABOR.
 
La data de 22 aprilie 2015, Parlamentul României – Camera Deputaților a transmis Direcției Naționale Anticorupție adresa nr. 1/1296/VZ din 16.04.2015, prin care a înștiințat că Marko Attila-Gabor și-a depus demisia din funcția de deputat începând cu data de 1 aprilie 2015. La data de 16 aprilie 2015, președintele Camerei Deputaților a luat act de această demisie, prin urmare solicitarea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a rămas fără obiect", se arată în comunicatul DNA.
 
În document se mai precizează faptul că actele de procedură efectuate în cauză s-au desfășurat în prezența apărătorilor aleși ai lui Marko Attila, participarea la această activitate permițându-le exercitarea efectivă a dreptului la apărare.
 
Totodată, la 8 aprilie, în urma cererii formulate de apărătorul ales al lui Marko Attila, i-a fost predat unuia dintre avocații inculpatului un suport optic conținând, în format electronic, toate actele de urmărire penală efectuate până la data respectivă în dosarul penal. (V.M.)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră