DNA, bilanţ înaintea expirării mandatului Laurei Codruţei Kovesi. Iohannis și Cioloș participă la eveniment

25 Feb 2016 | scris de Veronica Micu
DNA, bilanţ înaintea expirării mandatului Laurei Codruţei Kovesi. Iohannis și Cioloș participă la eveniment

Activitatea DNA a fost marcată în anul 2015 de o serie de premiere pentru justiția din România: anchetarea și ulterior trimiterea în judecată a unui prim-ministru în funcție - Victor Ponta - și reținerea unui judecător al Curții Constituționale - Toni Greblă - și a primarului Capitalei, Sorin Oprescu.

Totodată, anul trecut, s-a înregistrat cel mai mare număr de demnitari trimiși în judecată și s-a cerut încuviințarea pentru reținerea și arestarea preventivă a unui ministru în funcție — ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov. În 2015 au fost reținuți și trei primari de sector din Capitală — Marian Vanghelie (sectorul 5), Andrei Chiliman (sectorul 1) și Cristian Popescu Piedone (sectorul 4), scrie Agerpres.

„Între persoanele trimise în judecată până la data de 30 noiembrie (11 luni ale anului 2015) figurează patru persoane care au deținut funcția de ministru, 20 actuali sau foști membri ai Parlamentului, 24 de persoane cu funcție de autoritate la nivel local (14 primari de municipii, nouă președinți de consilii județene și un prefect), precum și o persoană care, la data trimiterii în judecată, deținea funcția de prim-ministru. Au existat situații în care aceeași persoană, având una din funcțiile sus menționate, a fost trimisă în judecată în dosare diferite. Din estimările preliminare, comparativ cu anii precedenți, reiese că este cel mai mare număr de demnitari trimiși în judecată în decursul unui an. Potrivit estimărilor aferente celor 11 luni ale acestui an, rata de condamnare în dosarele DNA se menține la nivelul de 90%, ceea ce arată calitatea probațiunii pe care se construiesc cauzele penale, precum și profesionalismul procurorilor care lucrează la DNA”, potrivit unei informări a DNA.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş vor participa la şedinţa de bilanţ a DNA, prezența celor doi fiind anunţată de Administraţia Prezidenţială, respectiv Guvern.

Iohannis a participat şi anul trecut la şedinţa de bilanţ a DNA. Preşedintele declara atunci că şi-ar dori să nu mai existe presiuni asupra justiţiei din zona politică şi să nu mai fie declaraţii ale oamenilor politici care vizează cazuri instrumentate de magistraţi.

"Trebuie să depăşim definitiv situaţiile în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi. Sper ca partidele politice să-şi respecte angajamentul asumat public de a face mai simple şi mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justiţiei. Mi-aş dori, de asemenea, să nu mai existe presiuni asupra justiţiei din zona politică, să nu mai avem declaraţii ale oamenilor politici care vizează cazuri instrumentate de procurori sau judecători", spunea anul trecut Iohannis.

Şeful statului a declarat recent că rezultatele o recomandă pe Laura Codruţa Kovesi pentru un nou mandat în fruntea instituţiei.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră