Trei directori ai APIA, reţinuţi într-un dosar de deturnare a fondurilor europene. Cum au jonglat aceştia cu 26 milioane de euro în cazul „alimentelor pentru persoane defavorizate“

06 Oct 2015
Trei directori ai APIA, reţinuţi într-un dosar de deturnare a fondurilor europene. Cum au jonglat aceştia cu 26 milioane de euro în cazul „alimentelor pentru persoane defavorizate“
Procurorii DNA l-au reținut astăzi pentru 24 de ore, pe Gheorghe Benu, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu asimilat infracțiunii de corupție în formă agravată și continuată și spălarea banilor. Alte două persoane au fost reținute în acest dosar, respectiv Melinda Klara Kerekes, director general adjunct al APIA la data faptelor, și Anton Giminadis, șef serviciu la Direcția Măsuri de Piață și membru al Comisiei de evaluare din cadrul APIA, la data faptelor.

De ce sunt acuzate persoanele reţinute 
Potrivit unui comunicat al DNA, în anul 2012, pentru implementarea Planului Anual de Distribuție de Alimente pentru persoane defavorizate (PEAD), România a beneficiat de fonduri europene, în conformitate cu prevederile Regulamentului UE de adoptare a planului de repartizare către state membre a resurselor pentru furnizarea de alimente din stocurile de intervenție pentru persoanele cele mai defavorizate din Uniunea Europeană.  În acest sens, au fost derulate o serie de proceduri de achiziție pentru achiziționarea unui număr de 11 produse alimentare, între care făină albă de grâu și ulei de floarea soarelui.

Din cele 11 contracte de furnizare produse alimentare încheiate în anul 2012, 9 contracte s-au finalizat cu livrarea integrală a produselor până la data de 28 februarie 2013, însă două contracte nu au fost executate corespunzător (cele de furnizare făină albă de grâu și ulei de floarea soarelui). Astfel, pentru produsele făină albă de grâu și ulei de floarea soarelui, APIA a încheiat, în urma derulării unor proceduri de atribuire de licitații deschise cu depunerea ofertelor on-line în aplicația informatică de profil SEAP, contracte de furnizare cu o firmă bulgară. 

Percheziţii DNA la două sedii ale APIA 
Procurorii DNA a efectuat ieri  dimineață, percheziții la două sedii ale APIA București și la sediul APIA Ilfov, potrivit unor surse judiciare. Prejudiciul estimat s-ar ridica la 26 milioane euro, în dauna bugetului general al Uniunii Europene. Acelaşi surse au precizat că, după terminarea perchezițiilor, persoanele vizate vor fi duse la audieri la sediul DNA din Bucureşti.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat luni că au loc percheziții în 18 locații situate în județele Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu și municipiul București dintre care trei în sedii ale unor instituții publice.

"Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție- Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și împotriva intereselor Uniunii Europene, comise în perioada 2012. În cursul zilei de 5 octombrie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 18 locații situate în județele Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu și municipiul București dintre care trei în sedii ale unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale", se arată într-un comunicat al DNA.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră