Din iunie, românii vor avea drept de ședere pe teritoriul elvețian pentru o perioadă mai mare de trei luni

17 Mai 2019 | scris de M.C.
Din iunie, românii vor avea drept de ședere pe teritoriul elvețian pentru o perioadă mai mare de trei luni

De la 1 iunie, românii vor avea voie să muncească și în Elveția. decizie care aparține Consiliului Federal al Confederației Elvețiene.

Potrivit unui comunicat al Ministetului Afacerilor Externe: "Executivul de la Berna a aprobat modificarea Ordonanței privind libera circulație a persoanelor, precizând că la data de 31 mai 2019 încetează aplicarea clauzei de salvgardare care limita libera circulație pentru cetățenii români și bulgari".

Așadar, românii și vecinii noștri bulgari vor putea circula liber și vor fi beneficiarii acelorași drepturi ca și cetățenii din europa occidentală ai Uniunii Europene.

Conform legislației europene privind libera circulație a persoanelor, românii trebuie, în cazul șederilor de lungă durată pe teritoriul altor state UE (inclusiv în Elveția), să-și găsească un loc de muncă sau să dispună de resurse financiare suficiente pentru a se întreține pe perioada șederii.

Clauza de salvgardare a fost activată de Elveția la 1 iunie 2017 și limita dreptul de ședere al muncitorilor din România, dar și din Bulgaria. Un exemplu grăitor pentru duritatea cu care a fost limitat accesul în Elveția este faptul că în doi ani, autoritățile de la Berna au eliberat numai 1.000 de permise de lungă ședere.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră