Despre responsabilitate. Şi despre asumarea trecutului recent

21 Aug 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Despre responsabilitate. Şi despre asumarea trecutului recent

Directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Alin Mureşan, afirmă că statul român trebuie să-şi asume crimele din timpul comunismului. Mureşan consideră că statul român are responsabilitatea asumării crimelor şi greşelilor trecutului şi a înfiinţării, la Bucureşti, a unui Muzeu al Comunismului.

Mureşan a participat la conferinţa internaţională "Clădiri totalitare în memorie şi conştiinţă", organizată de IICCMER şi Platforma Europeană pentru Memorie şi Conştiinţă (EPMC), precizând că, pe lângă împărtăşirea proiectelor similare în domeniu, evenimentul are ca scop punerea pe agenda publică a necesităţii înfiinţării în Bucureşti a unui Muzeu al Comunismului.

"Acelaşi stat, care a fost totalitar şi astăzi este democrat, trebuie să-şi asume crimele şi greşelile trecutului. Este în primul rând vorba de o asumare. Simpla menţionare la nivel declarativ a faptului că am avut un stat totalitar nu este suficientă. Ce facem cu cei care mai trăiesc şi care au comis crime efectiv? Ce facem cu cei care au suferit şi încă mai trăiesc? Şi, mai ales, ce facem pentru generaţiile tinere care riscă să crească fără să ştie ce s-a-ntâmplat vreme de 45 de ani, dacă nu avem o politică clară a memoriei?", a mai spus Alin Mureşan.

La rândul său, preşedintele executiv al IICCMER, Radu Preda, şi-a exprimat speranţa ca proiectul înfiinţării unui Muzeu al Comunismului în Capitală să se concretizeze "măcar la anul, când marcăm 30 de ani de la căderea acestui regim", scrie agerpres.ro.

Participanţii la conferinţa internaţională "Clădiri totalitare în memorie şi conştiinţă" au analizat situaţia marilor închisori totalitare, astăzi abandonate în câteva ţări europene (România, Republica Moldova, Republica Cehă, Slovenia şi Germania), şi posibilităţile prezervării lor ca situri europene ale conştiinţei în cadrul unui efort pan-european. 

Foarte corecte observaţiile de mai sus. Am merge chiar dincolo de ele, adăugând nişte detalii preţioase.
Avem, la miscareaderezistenta.ro, o lungă listă doar bănuită, încă neîntocmită, de victime la graniţe.
O lungă listă, trăită, neîntocmită, de abuzuri la graniţe.
O lungă listă, trăită, neîntocmită, de abuzuri în interiorul şi la graniţele României comuniste.
Iar la nivel de stat, o responsabilitate.
Asumată de cine?
Asumată când?

La miscareaderezistenta.ro avem o listă de domni şi de doamne care încă mai pot depune mărturie despre toate cele de mai sus. Pentru detalii despre graniţele României comuniste vă recomandăm două articole din cadrul campaniei FRONTIERIŞTII, de la miscareaderezistenta.ro:

Graniţele României comuniste. Cum trebuia să-ţi justifici prezenţa în propria ţară

ŞI:

FRONTIERIȘTII. Cum fugeau românii de comunism şi cine le-a frânt aripile

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră