Denunţător mincinos înţeles cu DNA. Bica, 53 de zile de arest „cu cântec“

15 Iun 2016 | scris de Mara Răducanu
Denunţător mincinos înţeles cu DNA. Bica, 53 de zile de arest „cu cântec“

 

Mai exact, denuntatorul Ionut Mihailescu a marturisit in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la ultimul termen din dosarul Bica III, luni 13 iunie 2016, ca a facut pact cu Directia Nationala Anticoruptie pentru a o infunda pe Alina Bica (foto) in schimbul promisiunii ca va fi pus in libertate intr-o alta cauza, disjunsa din dosarul ANRP I. Dupa devoalarea intelegerii cu procurorii,  judecatoarele Leontina Serban, Cristina Rotaru si Geanina Cristina Arghir au dispus pe loc revocarea masurii controlului judiciar impuse, in urma cu 8 luni, fostei sefe a DIICOT.

„S-a ales praful de dosarul Bica III. Ionuț Mihăilescu a recunoscut la Înalta Curte că a batut palma cu procurorii lui Kovesi pentru a o înfunda pe Bica. Mihăilescu a mărturisit că DNA i-a promis în schimb o soluție favorabilă în dosarul disjuns din ANRP I. După confesiune, ICCJ a revocat pe loc controlul judiciar impus fostei șefe a DIICOT. Cine răspunde pentru cele 53 de zile de arest executate de Alina Bica pe o simplă delațiune?”, scrie luju.ro.

În septembrie 2015, fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, s-a ales, din nou, cu sechestru pe apartament şi pe un cont bancar. Era vorba despre cel mai recent dosar deschis fostei şefe a DIICOT în care este acuzată că a luat mită 17.500 de euro pentru a clasa un caz aflat pe rol la DIICOT. Avocatul Alinei Bica a spus că, din punctul ei de vedere, acest dosar nu mai există acum, în lipsa acestei dovezi.

”Din punctul meu de vedere, acest dosar (Bica III - n.r.) a căzut de ieri”, a spus marți avocatul Alinei Bica, Laura Vicol, la emisiunea La ordinea zilei, de la Antena 3. Acum, în dosarul Bica III, s-a revocat măsura controlului judiciar, a mai spus avocatul lui Bica.

De ce a fost acuzată Bica 

În dosarul Bica III, fosta șefă a DIICOT a fost trimisă în judecată de DNA, pe 24 septembrie 2015, pentru luare de mită și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovație a infracțiunii de abuz în serviciu, alături de omul de afaceri Horia Simu-Șchiopu, și de fostul șef al ANAF Șerban Pop, acuzați de dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită.

Ce s-a intamplat la Inalta Curte

La termenul de luni, 13 iunie 2016, la instanta suprema au avut loc audieri in asa-numitul dosar Bica III, in care fosta sefa a DIICOT a fost trimisa in judecata de procurorul DNA Gheorghe Popovici, la 24 septembrie 2015, pentru luare de mita si participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu, alaturi de omul de afaceri Horia Simu-Schiopu, patronul Cuprom, si de fostul sef al ANAF Serban Pop, acuzati de dare de mita, respectiv complicitate la dare de mita, potrivit luju.ro. 

Au fost ascultati procuroarea DIICOT Codruta Trandafir, in calitate de martor, si Ionut Mihailescu, fostul consiler al Alinei Bica. Mihailescu a solicitat sa i se permita sa nu dea declaratie, insa Inalta Curte i-a respins cererea. Judecatoarele si-au motivat decizia explicandu-i ca martorul-denuntator nu se incadreaza in categoria persoanelor care se pot prevala de dreptul la tacere, ci are obligatia de a da declaratie.

Ajuns intr-un punct fara iesire, Ionut Mihailescu a marturisit ca ar fi facut orice ca sa scape din arest, denuntul impotriva lui Bica, scris din spatele gratiilor, fiind rezultatul unei intelegeri cu parchetul anticoruptie. Mai exact, Mihailescu a explicat ca DNA i-a propus in schimbul Alinei Bica un acord de recunoastere prin care va fi eliberat din arest si nu va fi trimis in judecata in dosarul Alina Bica-Dorin Cocos-Adriean Videanu, disjuns din ANRP I (cauza pe care ICCJ a decis, la 19 iunie 2016, sa o conexeze din nou la dosarul ANRP I).

Alina Bica, două luni de arest 

Amintim ca Alina Bica a fost arestata in acest dosar chiar de Inalta Curte. La 2 septembrie 2015, judecatoarea suprema Simona Cristina Nenita a admis *referatul procurorului Gheorghe Popovici, seful Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie din cadrul DNA: „Cea mai importanta contributie la savarsirea acestor fapte (dare, luare de mita) si la producerea rezultatului, respectiv solutionarea dosarului nr. 335/D/P/2012 in favoarea mituitorului Simu Horia, apartine numitei Bica Alina Mihaela. Aceasta a determinat solutionarea dosarului prin clasare, in schimbul mitei. Demersul complicelui Pop Serban a fost de asemenea grav sub aspectul necesitatii arestarii preventive”. (*Incheierea ICCJ nr. 635/02.09.2015) (SURSĂ: www.luju.ro)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră