Parcul Herastrau a fost salvat! Judecatorii au redat bucurestenilor parcul “confiscate” de Gasca Nordului

12 Mai 2015
Parcul Herastrau a fost salvat! Judecatorii au redat bucurestenilor parcul “confiscate” de Gasca Nordului
Curtea de Apel Bucuresti a decis ca bucurestenii sa isi primeasca inapoi cele sapte hectare din Parcul Herastrau, pe care Carol I l-a lasat mostenire Bucurestiului. Acest teren a fost “confiscat” de gruparea Bittner – Finis – Petrache in urma unei asocieri controversate cu Biroul de Turism si Tineret (BTT). 

Scandalul din jurul terenului de aproximativ 7 hectare a inceput in septembrie 1999, cand BTT s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL, pentru dezvoltarea si exploatarea bazei de Tenis Club Herastrau. Domino 94 Impex SRL venea in asociere cu suma de 100.000 de dolari, esalonati pe doi ani. Iar BTT venea cu cladirile, dar si cu terenul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB). Contractul de asociere prevedea ca constructiile executate si bunurile achizitionate in timpul asocierii sa revina firmei Domino 94 Impex. Totodata, avea dreptul de preemptiune in cazul vanzarii sau incheierii unui contract de leasing imobiliar cu clauza irevocabila de vanzare avand ca obiect bunurile asociate. Dar BTT nu putea sa intre in asociere cu terenul aflat in domeniul public al statului. Cateva luni mai tarziu, pentru ca toata afacerea sa capete o forma de legalitate, ministrul Tineretului si Sportului, Crin Antonescu, a semnat pe 22 decembrie un certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor cu seria M 15, nr. 0053. 

“Suprafata de teren in proprietatea exclusiva a BTT este de 69.982 mp”, se mentioneaza in certificat. Numai ca Directia Patrimoniu din Ministerul Tineretului si Sportului intocmeste un referat in 15 martie 2000 in care se specifica ca: “MTT nu a reprezentat minister de resort pentru BTT SA, ca ministerul nu a cunoscut si nu cunoaste patrimoniul societatii, care nu a fost inscris niciodata in actele ministerului, precum si situatia juridica a terenurilor si imobilelor pentru care se cer certificate de atestare a dreptului de proprietate, consideram ca MTS nu poate emite aceste certificate”. Cu toate acestea, terenul de aproape 7 hectare din Parcul Herastrau a fost vandut in 2003 de catre BTT firmei Domino 94 Impex. Valoarea tranzactiei a fost de aproximativ 1,5 milioane de euro. In prezent, actionarii firmei Domino 94 Impex SRL sunt: Ion Petre (5%), Olimpia Ulrich (45%) si Mihaela Carmen Finis (50%). Cea din urma este sotia lui Bartolomeu Finis, unul dintre cei mai controversati afaceristi autohtoni. 

Vanzarea terenului a fost constestata in instanta de catre sectia de Yachting a Clubului Sportiv Sportul Studentesc. Dupa aproape opt ani de procese, in 2012, magistratii de la Tribunalul Bucuresti au decis in 10 mai 2012 sa numeasca trei experti tehnici judiciari, care sa constate daca terenul se afla sau nu in Parcul Herastrau. Desi, se vedea cu ochiul liber ca terenul se afla situat pe malul de nord al lacului Herastrau. Expertii Vasile Saftoiu, Constantin Tiganila si Ioan Ulita au analizat documente peste documente si sa suprapuna harti peste harti, pentru a identifica daca terenul cu pricina facea in 1999 parte din Parcul Herastrau. Concluzia acestora este halucinanta: “Terenul in suprafata de 69.982 mp ce a constituit obiectul certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M15, numarul 0053 emis la data de 22.12.1999 nu facea parte din Parcul Herastrau in anul 1999. Nici un act din dosar nu sprijina ipoteza contrara. Dimpotriva, actele existente la dosar precum si planul realizat de Geosurvey in 1996 duc la concluzia ca acest teren nu facea parte din Parcul Herastrau, ci era invecinat cu acesta, fiind proprietatea BTT SA.” 

Decizia Curtii de Apel Bucuresti
“Constata nulitatea absoluta a contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. 2152/ 28.07.2003 de catre notarul public Marinca si Eugen incheiat intre SC Biroul de Turism pentru Tineret SA si SC Domino 94 Impex SRL cu privire la imobilul teren din sos. Nordului nr. 7-9, sector 1. Respinge cererea de interventie accesorie formulata in interesul paratelor de SC Domino 94 Impex SRL, ca neintemeiata. Pastreaza din sentinta apelata dispozitia privind respingerea exceptiei lipsei interesului reclamantului in formularea cererii. Inlatura din sentinta apelata mentiunea privind respingerea cererii reclamantului privind cheltuielile de judecata si ia act ca acesta si-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecata pe cale separata. Inlatura din decizia recurata dispozitia privind obligarea apelantului reclamant la plata cheltuielilor de judecata catre intimatul parat SC BTT SA si catre intimatul intervenient accesoriu SC Domino 94 Impex SRL. Ia act ca recurentii si-au rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecata pe cale separata. Respinge cererea intimatilor SC BTT SA si SC Domino 94 Impex SRL privind acordarea cheltuielilor de judecata. Irevocabila”, se arata in decizia instantei.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră