Încă un deces în cazul bebeluşilor infectaţi cu E-coli. Alți patru copii sunt la Terapie Intensivă

15 Feb 2016 | scris de Veronica Micu
Încă un deces în cazul bebeluşilor infectaţi cu E-coli. Alți patru copii sunt la Terapie Intensivă

În acest moment, la Spitalul "Marie Curie" din Capitală mai sunt internaţi zece copii, cu infecţii digestive grave. Situația părinților este una dramatică. Ei stau lângă pruncii lor şi se roagă să-i poată duce înapoi acasă sănătoşi. Ei cer cu disperare autorităților să le spună de ce li s-au îmbolnăvit copiii.

Direcţia Sanitar Veterinară a recoltat, sâmbătă dimineaţa, probe din portocalele vândute în cadrul unui lanţ de magazine din judeţul Argeş. Părinţii copiilor şi medicii suspectează că fructele ar putea fi cauza îmbolnăvirii copiilor internați la Spitalul "Marie Curie" și la două spitale din Pitești.

Potrivit preşedintelui ANSVA, Andrei Butaru, rezultatele analizelor vor fi prezentate cel târziu marți.

"Noi ne-am autosesizat în urma incriminării acestor fructe și am stabilit să recoltăm deocamdată aceste fructe, dacă vor apărea pe parcursul anchetei putem să analizăm și alte alimente incriminate. Deocamdată au fost incriminate doar portocale", a explicat Butaru.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a afirmat ieri că "nu putem incrimina niciun produs până nu avem rezultatele" probelor recoltate din portocale.

"Am dat dispoziție să se controleze aceste produse (portocale n.r.). Nu putem incrimina niciun produs până nu avem rezultatele. Este discutabil ca unul singur să fi consumat suc de portocale și toți să se îmbolnăvească. Eu am vrut doar să atrag atenția că trebuie să controlăm produsele, dar nu am spus că tot ceea ce vine din afară este otravă. În această situație pot fi cauze multiple, nu doar sucul de portocale și trebuie să rezolvăm cu calm. Sunt de acord că autoritățile trebuie să ia măsuri urgente, dar nu trebuie să spunem că tot ce avem în magazine este otrăvit, atâta timp cât nu știm care este cauza. ANSVSA își face datoria și așteptăm rezultatele analizelor", a spus Irimescu.

Şeful secției de Terapie Intensivă de la Spitalul "Marie Curie", Radu Tăbăcaru, declara, sâmbătă, că micuţii internați la Spitalul "Marie Curie" cu sindrom hemolitic-uremic sunt în stare stabilă.

"Cei patru pacienți care sunt acum în secția de nefrologie sunt stabili, iar cei cinci din secția de terapie intensivă sunt și ei la rândul lor fără modificări majore față de ieri. Se continuă dializa, se urmăresc toți parametrii frecvent. Unul dintre copii este în continuare intubat, parcă într-o stare discret ameliorată, însă este prea devreme ca să spunem ceva. Nu este mai rău, dializa merge și avem speranța că o să îl putem stabiliza și aduce într-o stare mai bună", spunea dr. Radu Tăbăcaru.

Duminică, la "Spitalul Marie Curie", trei dintre micuții de la Terapie Intensivă erau "în stare gravă, dar stabilă".

"În prezent, la Spitalul Marie Curie sunt internați 11 copii cu sindrom hemolitic-uremic. Cinci dintre aceștia sunt pe secția de Terapie Intensivă și fac dializă peritoneală. În cursul nopții, un copil s-a decompensat și a necesitat și el protezare ventilatorie, deci este respirat pe aparate. În momentul de față sunt doi copii ventilați mecanic, ceilalți trei aflați în terapie intensivă — în stare gravă, dar stabilă — deocamdată nu necesită protezare ventilatorie. Pe secția de nefrologie se află internați alți șase copii, trei dintre ei necesită dializă peritoneală, trei au funcția renală reluată. În momentul de față nu li se face dializă. Evoluția în această boală este lentă, și-au reluat diureza și asta este un lucru foarte bun", a explicat medicul Denis Stănescu.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră