România în tranziţie. De la Julien Cioloş la Sevil Shhaideh

21 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
România în tranziţie. De la Julien Cioloş la Sevil Shhaideh

Oricum, nominalizarea făcută astăzi de PSD arată încă o dată că una se spune în campania electorală şi alta ce se face după. Dacă în campania electorală Dragnea spunea că nu mai vrea să audă de un premier cu nume străin, liderul PSD şi-a schimbat părerea între timp.

"De ce desemnaţi o persoană care nu este etnic român, deşi în campanie l-aţi criticat repetat pe premierul Cioloş pentru că poartă numele Julien şi i-aţi reproşat că  ne conduc străinii?", a fost întrebat astăzi liderul PSD. "Dumneavoastră consideraţi că nu este cetăţean român? Shhaideh este un cetăţean român care are toate drepturile", a răspuns Dragnea.

Invitat la Adevărul live pe 28 octombrie, Liviu Dragnea declara: "Am auzit că vor un premier european. Eu, poate, sunt retrograd. Eu vreau un premier român, care să conducă țara lui. Eu de asta cred că au nevoie românii. Vor hotărî românii pe 11 decembrie (premierul — n.r.). Românii vor alege mai multe partide și, în funcție de încrederea pe care o dau fiecărui partid, de abia atunci poți vorbi despre premier. Nouă ce semnale ne vin din partea acestor domni și doamne care conduc astăzi România? Că nu contează cum votează românii. Am auzit declarații foarte clare că sigur Dacian Cioloș va fi premier. Atunci de ce mai vin oamenii la vot?".

 Pe de altă parte, analistul politic Cristian Pârvulescu spune că din declaraţiile lui Dragnea reiese că Sevil Shhaideh va fi premier doar pe o perioadă limitată. "Însăși declarația domnului Dragnea, în care anunță pentru presă și opinia publică această propunere, lasă să se înțeleagă că doamna Sevil Shhaideh, în măsura în care va fi acceptată de președintele Iohannis, va fi o înlocuitoare. Deci, domnul Dragnea spune că 'deocamdată' nu poate ocupa poziția de prim-ministru, ceea ce înseamnă că speră ca la un moment dat, prin declararea constituțională a Legii organizării Guvernului din 2001 sau printr-o majoritate parlamentară și un cumul de FACTORI juridici să poată ocupa domnia sa această funcție", a declarat politologul, miercuri, pentru Agerpres.

Totodată, politologul a spus că nu este "nimic de reproșat" în CV-ul premierului propus. "Pe de altă parte, în ceea ce privește calitățile profesionale ale doamnei Shhaideh, nu este nimic de reproșat: un CV care arată un funcționar care a urcat pe diferitele trepte de decizie și care a ajuns, în 2015, după condamnarea domnului Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale. Deci, tot un înlocuitor", a mai spus Cristian Pîrvulescu.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră