De ce se scumpesc gazele de la 10 ianuarie

10 Ian 2018
De ce se scumpesc gazele de la 10 ianuarie

Preţul gazelor naturale pentru populaţie creşte începând de miercuri, companiile de utilităţi estimând o creştere medie de 5,6%, procentul fiind diferit de la un furnizor la altul, anunţă news.ro.

Începând cu 1 aprilie 2017, preţul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorităţi, fiind rezultatul evoluţiei cererii şi ofertei din piaţă, reaminteşte sursa citată.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei le-a aprobat furnizorilor o majorare cu peste 8%. Asta înseamnă că factura lunară va fi mai mare cu aproape 5 lei/lună la un consum mediu. Din nou, cei mai afectați de scumpire vor fi posesorii de centrale de apartament, comentează rfi.ro.

Expertul Ionuț Purica a explicat la RFI că „temperaturile mari din această iarnă au condus la un consum de gaze mai scăzut decât anticipau producătorii de gaze - și pentru că aceștia nu au înregistrat veniturile scontate – au adresat ANRE cererea de majorare a tarifelor, cerere care a fost aprobată rapid”.

Pe de altă parte, „cu trei surse de producție de gaz - import, Romgaz și OMV – nu putem vorbi de o piață efectiv concurențială”, a mai spus expertul.

Pentru declaraţia detaliată şi înregistrarea audio a intervenţiei expertului Ionuţ Purica, click AICI.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră