Daune morale pentru victimele și rudele victimelor incendiului de la Maternitatea Giulești: 4,2 milioane de euro din bani publici

20 Aug 2019
Daune morale pentru victimele și rudele victimelor incendiului de la Maternitatea Giulești: 4,2 milioane de euro din bani publici

Ministerul Sănătății a achitat, din bani publici, în intregime, suma de 4,2 milioane de euro, reprezentând daune morale pentru victimele și rudele victimelor incendiului de la Maternitatea Giulești din vara anului 2010, relatează antena3.ro.

După ce executorii judecătorești au pus în executare sentința, statul a ajuns să plătească din banii publici și partea celor patru inculpați găsiți vinovați în acest caz.

Ministerul Sănătăţii şi Primăria Capitalei au deschis acum procese pentru recuperarea banilor.

România a fost condamnată la CEDO, în dosarul incendiului de la maternitatea Giulești.

Plângerea a fost depusă de Florentina Cîrstea, asistenta care a fost arestată la scurt timp după ce cinci bebeluși au murit în incendiul ce a cuprins Secția de Neonatologie.

CEDO a constatat că arestarea dispusă în cazul ei nu a fost justificată.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că statul român trebuie să îi plătească Florentinei Cîrstea pagube morale în valoare de 5.000 de euro pentru încălcarea articolelor privind justificarea arestului preventiv.

CEDO notează că asistenta Florentina Daniela Cîrstea a fost arestată preventiv, fiind considerată a reprezenta un risc pentru membrii spitalului. Cu toate acestea, tribunalul care a decis arestarea preventivă a acesteia nu a reușit să ofere o explicație exactă.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.

Atunci au fost duşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Alţi trei bebeluşi au murit în incendiu, iar două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră