Darea în plată: Iniţiatorul legii denunţă presiuni ale băncilor

02 Feb 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Darea în plată: Iniţiatorul legii denunţă presiuni ale băncilor

Comisia de buget a Senatului a dezbătut, marţi, cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a legii dării în plată. "Există o formă clară de presiune, pentru că ei transmit practic că nu vor în continuare să își asume riscul creditării. (...) Îi anunț că la principiul de împărțire a riscului nu vom renunța cu toate presiunile și amenințările pe care le vor face băncile", a declarat la Senat, deputatul Daniel Zamfir, conform Agerpres.

Deputatul PNL a precizat că printre amendamentele aduse actului normativ este înlocuirea sintagmei "persoană fizică" cu aceea de "consumator" pentru a-i exclude de la aplicarea legii pe profesioniști. "Profesioniștii sunt, conform Codului civil, persoanele fizice care iau credite pentru dezvoltarea de afaceri. Deci, ca să fie fără echivoc, samsarii imobiliari, dezvoltatorii imobiliari care au luat credite pentru afaceri nu beneficiază de această lege. Darea în plată se aplică tuturor creditelor, inclusiv creditelor de nevoi personale cu ipotecă. Pentru tot ce s-a constituit ipotecă face obiectul dării în plată", a explicat Zamfir.

Pe de altă parte, băncile anticipează că vor înăspri într-o anumită măsură standardele de creditare pentru imprumuturile imobiliare în primul trimestru din acest an, conform sondajului trimestrial făcut de Banca Centrală în rândul bancherilor comerciali. Sondajul, citat de hotnews.ro, confirmă tendinţele bancilor de a înăspri condiţiile de creditare în condiţiile adoptării legii dării în plată.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră