Cutremur în județul Buzău, miercuri dimineața. Ce cred specialiştii despre seismele mici şi moderate

15 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Cutremur în județul Buzău, miercuri dimineața. Ce cred specialiştii despre seismele mici şi moderate

Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter s-a produs, miercuri dimineața, la ora locală 7:18, în județul Buzău, la o adâncime de 114,7 kilometri, conform datelor publicate pe site-ul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Seismul a avut loc în apropierea orașelor: Nehoiu (31de kilometri), Covasna (42 de kilometri), Întorsura Buzăului (52 de kilometri), Târgu Secuiesc (55 de kilometri) și Slănic-Moldova (59 de kilometri), iar distanța față de București a fost de 137 de kilometri.

De la începutul lunii martie, în România s-au produs 15 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 și 4,2 grade pe scara Richter.

Cel mai mare cutremur din acest an s-a produs în data de 8 februarie în județul Buzău și a avut o magnitudine de 5 grade pe Richter.

Anul trecut, în Vrancea, au avut loc două seisme cu magnitudini de 5,3 grade pe scara Richter, unul pe 24 septembrie, la ora locală 2:11, și celălalt pe 28 decembrie, la ora locală 1:20.

Cele mai puternice cutremure produse în România după 1989 au fost înregistrate pe 30 și 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind de 6,9, respectiv 6,4 grade pe scara Richter.

Din păcate, contrar celor vehiculate de mass-media de multă vreme, ideea potrivit căreia mai multe cutremure moderate ar putea elibera (descărca) energia din zona seismică, astfel încât un seism major nu s-ar mai produce prea curând, nu este adevărată. 

Un cutremur de magnitudine 7 este de aproximativ 32 de ori mai puternic decât unul de magnitudine 6 şi aproximativ 32x32 (deci de circa 1000) de ori mai puternic decât unul de magnitudine 5. 

Cu alte cuvinte, avem nevie de circa 1000 de cutremure de magnitudine 5 pentru a echivala, aproximativ, energia eliberată de un cutremur de magnitudine 7. Explicaţia a fost oferită în pagina sa de Facebook de Bogdan Enescu, specialist în seismologie român, stabilit în Japonia, unde este profesor şi cercetător în domeniu.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră