Vrei să-ţi cumperi vechime pentru pensie? Legea a fost promulgată

19 Oct 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Vrei să-ţi cumperi vechime pentru pensie? Legea a fost promulgată

Legea prevede că ''persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia''.

Altfel spus, cei care vor să şi completeze stagiul de cotizare cu până la cinci ani pot plăti contribuţiile sociale pentru această perioadă astfel încât să beneficieze de pensie.

Persoanele interesate ''să îşi cumpere vechime'' încheie un contract de asigurare socială, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative. Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Plata contribuţiei de asigurări sociale ar urma să fie făcută într-o singură tranşă sau eşalonat, lunar, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră