Cum sunt aranjate concursurile pentru posturile din ministere

25 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Cum sunt aranjate concursurile pentru posturile din ministere

Un concurs pentru angajarea unor funcţionari publici în Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul se lasă cu urmăriri penale. DNA a cerut sesizarea Senatului pentru efectuarea urmăririi penale față de Ilie Viorel, senator și ministrul pentru relația cu Parlamentul.

El este acuzat de instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Acuzaţiile DNA vin după ce Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a organizat la 31 iulie un concurs (proba scrisă) pentru angajarea unor funcționari publici, pe funcții contractuale de execuție, pe perioadă nedeterminată.

Conform unui comunicat al DNA, au rezultat indicii că acest concurs ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant.

"În perioada 20 – 31 iulie 2017, Ilie Viorel, ministru pentru relația cu Parlamentul, cu intenție, a determinat-o pe suspecta Pop Felicia-Elena, directoare de cabinet a ministrului, să solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel, subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie 2017. La data de 28 iulie 2017, suspecții Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel au pus la dispoziția directoarei de cabinet subiectele și baremele de corectare aferente probei scrise, știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă. În aceeași zi, directoarea de cabinet, suspecta Pop Felicia-Elena a dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceștia au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați față de ceilalți candidați, a reieșit ca ei, potrivit înțelegerii, au și întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidații favorizați", susţine DNA

În plus, mai spun procurorii, potrivit statului de funcții din schema de personal a ministerului, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile.

În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora, mai precizează DNA.

În același dosar, procurorii au dispus urmărirea penală față de Felicia Elena Pop, directoare de cabinet a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Maria Alexandrescu, angajată în cadrul MRP, membră a comisiei de concurs şi Mihai Cornel Zaharia, angajat în cadrul MRP, membru al comisiei de concurs.

Ei sunt acuzaţi tot de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

 

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră