Cum să-ţi iei BACU’. Ponturi neştiute de nimeni!

24 Aug 2015 | scris de Sebastian S. Eduard
Cum să-ţi iei BACU’. Ponturi neştiute de nimeni!
 A venit toamna. Acoperă-ţi inima cu ceva la examenu de BAC. Cu o fiţuică la romȃnă sau, mai bine… mai bine cu altceva. Dar să lăsăm aceste versuri pline de simţire şi să ne îndreptăm privirea asupra lucrurilor cu adevărat importante din cariera ta de om. E vorba, bineînţeles, de concentrarea asupra modului în care se ia bacul, fără emoţii.

1) Cu cel puţin o juma’ de an înainte, apucă-te să citeşti toată bibliografia. Se numeşte bibliografie totalitatea cărţilor pe care le ai de citit ca să nu mori prost. Se numeşte citit, luarea fiecărei litere în parte şi parcurgerea ei cu privirea, pînă cînd îţi dai seama că se formează un cuvînt. Parcurgerea unui cuvînt după alt cuvînt se numeşte citit sau lectură. E greu ca la fumat. La primele fumuri ţi se face rău, daaaar, cu perseverenţă şi voinţă de fier, reuşeşti să duci o ţigară pînă la capăt. Aşa e şi la citit. La prima carte e mai greu, pe urmă o să mai vrei.

2) Ia manualele de la materiile la care dai şi citeşte-le cap-coadă. Am stabilit mai sus ce înseamnă să citeşti. Stai cu un pahar de apă lîngă tine, în caz că te ia cu leşin, să ţi-l verşi pe faţă. Vezi cum faci cu apa dacă eşti lîngă o sursă de curent de electric. Apă şi curent electric nu bun!

3) Verifică ce ai reţinut şi, unde te poticneşti, mai citeşte o dată. Dă-ţi singur teste sau pune pe cineva să te asculte. Dacă nu te ascultă nimeni, ia-ţi interviu în oglindă şi imaginează-ţi că eşti la o emisiune de interes în domeniul pe care-l studiezi. Stai picior peste picior şi studiază-te în timp ce-ţi expui vastele cunoştinţe. E fun!

4) Uită-ţi telefonul pe silent sau mai bine închide-l. Fără sms-uri şi alte prostii puse pe feizbuc în timpul studiului! Ori sîntem golani ori nu mai sîntem!
5) în sfîrşit, cînd ai parcurs toată materia şi ai citit de zece ori pagina aia din “Răscoala” în care Petre Petre o violează pe Nadina, poţi să zici că eşti pregătit. Ia-ţi creieru şi buletinu şi treci la examen! Vezi să nu te semnezi la sfîrşitul lucrării, ci în colţul ăla negru din dreapta sus. Ȋncă nu eşti marele scriitor care o să semneze best-sellerul “cum mia-m loat bacu”, partea a II-a la versiunea aia care umblă deja pe net.

Succesuri!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră