Cum a motivat Tribunalul București procesul pierdut de Vosganian în cazul jurnalistului Marius Tucă

06 Mai 2015
Cum a motivat Tribunalul București procesul pierdut de Vosganian în cazul jurnalistului Marius Tucă

Varujan Vosganian a cerut daune morale in valoare de 300.000 de euro de la Marius Tuca, Liviu Turcu si Editura Intact. Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au considerat ca angajarea raspunderii delictuale nu indeplineste criteriile stabilite de lege. Nemultumit de aceasta decizie, Vosganian s-a adresat Curtii de Apel.

Aici, magistratii au interpretat legea total in favoarea lui Vosganian. Intr-un final au decis, ca Marius Tuca, Liviu Turcu si Editura Intact sa-i plateasca daune morale in valoare de 40.000 de euro lui Vosganian. Numai ca, Vosganian nu s-a multumit numai cu atat. Acum vrea si dobanda la banii cu pricina, dar si cheltuieli de judecata in valoare de aproximativ 17.000 de euro. Desi, Marius Tuca a platit suma stabilita de instanta.

Angajarea raspunderii delictuale
“Prima conditie pentru angajarea raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie presupune comiterea unei fapte ilicite, care consta in actiunea sau inactiunea prin care incalcandu-se normele de drept obiectiv, sunt cauzate prejudicii dreptului subiectiv sau chiar interesului ce apartine unei personae. In cauza de fata nu s-au administrat dovezi in sensul ca paratii Liviu Turcu si Marius Tuca in exercitarea atributiilor lor au savarsit fapte ilicite de natura a cauza un prejudiciu care sa atraga necesitatea repararii acestuia prin plata unor despagubiri morale”, sustin judecatorii in motivare. Mai mult, magistratii de la Tribunalul Bucuresti au constatat ca Varujan Vosganian nu a dovedit prejudiciul de imagine suferit: “acesta ocupand in continuare functii importante in Guvernul Romaniei – respectiv ministru de finante la acea data, avand acces la informatii clasificate la nivel secret de importanta deosebita, la informatii NATO, si nici legatura de cauzalitate dintre fapta incriminata si neocuparea functiei de comisar european”.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului clarifica aria de acoperire in domeniul libertatii de exprimare. In jurisprundenta CEDO s-au conturat principiile de echitate care trebuie sa echilibreze exercitarea libertatii de exprimare cu limitele legale. Astfel, principiile nu trebuie sa depaseasca limitele impuse, printre altele pentru protectia reputatiei celorlalti, dar care are totusi obligatia sa comunice informatii si idei privind diferitele domenii de interes public. Corelativ obligatiei presei de a comunica astfel de informatii si idei, exista dreptul publicului de a le primi. Totodata, CEDO considera ca trebuie sa se faca distinctie intre afirmarea unor fapte si cea a unor judecati de valoare, in functie de care urmeaza a se stabili caracterul ilicit al faptelor imputate jurnalistilor. In privinta judecatilor de valoare pentru ca acestea sa se bucure de protectia art.10 din Conventie, este necesar sa se bazeze pe fapte exacte, in timp ce in privinta afirmatiilor verificabile, Curtea nu ia in considerare numai adevarul obiectiv al acestora, ci si atitudinea subiectiva a jurnalistului, buna credinta tinzand sa fie un criteriu pentru a se determina daca exercitarea libertatii de exprimare se mentine sau nu in limitele stabilite de art.10 din Conventie.

Ce zice Liviu Turcu?
In urma aparitiei articolelor despre procesul pierdut de Marius Tuca, Liviu Turcu si Editura Intact, acesta sustine ca “La data de 28 octombrie 2006 (deci, a doua zi dupa publicarea articolului incriminat in “Jurnalul national”) apelantul-reclamant VARUJAN VOSGANIAN “…a anuntat la sediul PNL ca i-a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu sa retraga candidatura sa pentru postul de comisar european.” (Hotnews.ro 28 octombrie 2006)” Mai mult, Liviu Turcu sustine in intimpinarea depusa la instanta modul in care “a descris insusi apelantul-reclamant VARUJAN VOSGANIAN intilnirea cu Jose Manuel Barroso cu ocazia reuniunii cu blogerii liberali la data de 14 iulie 2010: “Fosta Securitate impreuna cu autoritatile politice romanesti la cel mai inalt grad au facut o conspiratie pentru a compromite pe candidatul trimis la Uniunea Europeana. Daca noi societatea romaneasca lasam acest lucru nepedepsit (sic), …inseamna ca noi 20 de ani am ratacit degeaba pe…(este interrupt de interventia unui particpiant)…Domnul presedinte Traian Basescu a pus mina pe telefon si l-a sunat pe Manuel Barroso. Si cind m-am intilnit cu Manuel Barroso m-a intrebat: ‘in ce relatii va aflati cu presedintele dvs.?’ Si am zis: ‘Exceptionale’. El a zis: ‘Foarte ciudat. Pentru ca de la dinsul mi-a ramas o impresie cu totul diferita despre relatiile cu dvs….”


Redam integral sentina judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti.
Sentința judecătorilor de la Tribunalul București - format PDF
Întâmpinarea făcută de fostul ofițer DIE Liviu Turcu - format Word

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră