Care este poziţia României privind culturile cu organisme modificate genetic

03 Oct 2015
Care este poziţia României privind culturile cu organisme modificate genetic
Sâmbătă a expirat termenul până la care statele membre UE trebuia să notifice Comisia Europeană dacă vor interzice culturile de organisme modificate genetic - OMG.  15 state dintre cele 28 de membre au comunicat deja Comisiei că vor interzice culturile de organisme modificate genetic, iar România anunţă că nu are de ce să facă o astfel de informare.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că autorităţile de la Bucureşti nu au de ce să notifice Comisia Europeană privind interzicerea cultivării acestor plante pe teritoriul ţării, pentru că, în momentul de faţă, în România se cultivă un singur soi de porumb modificat genetic şi acela pe suprafeţe foarte mici.

”Sigur că, în momentul în care vom avea soia, de exemplu, modificată genetic, aprobată de către organismul internaţional şi european, atunci vom avea o dezbatare publică. Eu ştiu deja răspunsul fermierilor.

Toţi fermierii, toţi cercetătorii îşi doresc această cultură. Sigur că există o dezbatere pe care trebuie să o facem la nivelul societăţii, pentru că sunt foarte multe ONG-uri care militează împortiva culturilor de organisme modeificate genetic.

Trebuie să facem o discuţie amplă şi decizia să o luăm după ce vom avea şi societatea pregătită”, a explicat  Daniel Constantin la Radio România Actualităţi.

Cât priveşte importurile, ministrul Agriculturii a precizat că sunt aduse în ţară, din America, cantităţi semnificative de furaje obţinute din soia modificată genetic. 

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră