Criza ouălor contaminate: În UE, 15 țări afectate. Comisia europeană: reuniune specială a reprezentanților țărilor implicate

12 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Criza ouălor contaminate: În UE, 15 țări afectate. Comisia europeană: reuniune specială a reprezentanților țărilor implicate Galerie foto (2)

Criza ouălor contaminate a trecut de frontierele Europei, cu produse identificate la Hong Kong potrivit Comisiei europene, care a convocat țările UE afectate, cerându-le să stopeze acuzațiile, transmite AFP.

Trebuie să acționăm împreună pentru a desprinde învățămintele necesare și pentru a depăși cât mai curând  criza decât să ne irosim energia numind vinovații, spunea, vineri, comisiarul european pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, potrivit AFP.

Comisarul a convocat o reuniune a miniștrilor și reprezentanților agențiilor pentru securitatea alimentară din toate țările Uniunii Europene implicate, "de îndată ce toate faptele vor fi la dispoziția noastră", înainte de 26 septembrie.

Germania și Franța – unde câteva ferme au fost închise – acuză în mod direct Belgia și Olanda. În cele două țări, peste 200 de crescătorii de găini ouătoare au fost contaminate, după dezinfectarea cu produse conținând fipronil, un insecticid care este strict interzis în sectorul avicol. Belgia acuză Olanda că a tratat superficial o informație anonimă primită în noiembrie 2016 privitor la folosirea de fipronil în crescătoriile olandeze.

Potrivit Comisiei europene, ouăle suspecte au fost distribuite – proaspete sau sub formă lichidă – din Elveția până la Hong Kong, în Franța, Suedia, Marea Britanie, Austria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Danemarca. 

În total, sunt afectate 17 țări din care 15 sunt membre ale UE. Hong Kong a informat că a descoperit ouă olandeze contaminate, a precizat executivul european.

”Cantitatea maximă de ouă contaminate care poate fi consumată este diferită de la un ou pentru un copil cu vârsta între 1 și 3 ani la zece ouă  pe zi pentru un adult, ”fără a se expune unui risc acut”, estimează Agenția pentru securitatea alimentației (Anses) din Franța.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră