Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci

14 Sep 2015
Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci
Creştinii ortodocşi, precum  şi cei catolici, sărbătoresc astăzi Înălţarea Sfintei Cruci, o zi care aminteşte de găsirea în secolul al patrulea a lemnului crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. După ce Sfânta Elena - mama împăratului Constantin - a găsit crucea, Patriarhul Ierusalimului a înălţat-o în faţa mulţimii şi a aşezat-o în Biserica Învierii Domnului.

Înălţarea Sfintei Cruci este cea mai veche şi mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci, potrivit crestinortodox.ro.

În această zi sărbătorim de fapt amintirea a două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci: Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi înălţarea ei solemnă în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusali­mului, în ziua de 14 septembrie din anul 335; Aducerea sau întoarcerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, la anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusa­lim.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră