Cotidianul The Guardian anunţă proteste majore în România, din cauza paşilor înapoi în materie de stat de drept

20 Ian 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Cotidianul The Guardian anunţă proteste majore în România, din cauza paşilor înapoi în materie de stat de drept

România se pregăteşte pentru proteste uriaşe, scrie cotidianul britanic The Guardian, cu referire la protestele anunţate pentru sâmbătă la Bucureşti, dar şi în alte oraşe ale ţării. Britanicii scru că protestatarii acuză modificările la Legile Justiţiei, care, în opinia lor, îi vor scăpa de pedepse asppre pe marii corupţi.

The Guardian scrie că îndemnul la protest s-a răspândit pe reţelele de socializare, iar manifestanţii se vor aduna în Piaţa Victoriei, unde este sediul Guvernului, într-un moment de escaladare a uneia dintre cele mai semnificative crize politice de la căderea comunismului în România.

The Guardian o citează pe Monica Macovei, care spune că noile modificări ale justiţiei reprezintă cel mai mare pas înapoi al ţării de când am intrat în Uniunea Europeană.

Mii de oameni din toată ţara sunt aşteptaţi la un protest de amploare faţă de modificarea legilor justiţiei şi a Codurilor penale, sâmbătă seară, în Bucureşti, urmând să se adune în Piaţa Universităţii, apoi să plece în marş către Palatul Parlamentului, cu opriri la sediul Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a României (CCR) şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), precizează news.ro.

Protestatari vor ajunge sâmbătă în Bucureşti din oraşe precum Cluj-Napoca, Bacău, Piteşti, Deva, Bistriţa, Satu Mare, Galaţi şi Timişoara, cu trenul sau cu microbuze, iar cei cu maşini persoanele se vor întâlni pe traseu şi vor merge în coloană spre Capitală.

De asemenea, manifestaţii asemănătoare sunt anunţate în acelaşi timp cu protestul din Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, precum şi în în străinătate, la Viena, Bruxelles, Toronto, Zurich, Paris, Roma sau Edingburgh.

Protestul, organizat sub sloganul "Toate drumurile duc la Bucureşti. Revoluţia generaţiei noastre”, va începe în jurul orei 18.00 în Piaţa Universităţii.

Conform programului organizatorilor, protestatarii din alte oraşe din ţară vor fi aşteptaţi de către cei din Bucureşti la Gara de Nord până la ora 16.00.

În acelaşi timp, la ora 10.00 vor pleca din zona Otopeni clujenii care au pornit, în urmă cu câteva zile, într-un "Marş al speranţei”, pe jos, urmând să treacă pe la Casa Presei Libere, Arcul de Triumf, sediul ALDE, sediul PSD, Piaţa Victoriei şi apoi Piaţa Universităţii, unde va începe protestul.

La sfârşitul lui 2017, cotidianele americane The Washington Post şi The New York Times scriau despre un ianuarie agitat în România, ”țară care s-a luptat mult timp cu corupția”. Autorul articolului nota pe larg despre legile justiției adoptate recent de Parlamentul României, precizând că președintele Klaus Iohannis este așteptat să retrimită aceste legi Legislativului.

La fel, The New York Times arăta că protestatarii şi politicienii se pregătesc pentru o perioadă tensionată în ianuarie, la aproape un an după ce sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a se opune măsurilor guvernamentale de relaxare a sancţiunilor pentru corupţie.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră