Coplata serviciilor medicale private a fost adoptată de Guvern

25 Apr 2019 | scris de A.V.
Coplata serviciilor medicale private a fost adoptată de Guvern

Pacienții români se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări de Sănătate.

Practic, pacientul va putea "lua cu el" la privat suma pe care CNAS o decontează în prezent la stat pentru serviciul medical respectiv, urmând să plătească din buzunar doar diferența de bani dintre această sumă și tariful de la privat.

"Adoptăm un proiect prin care asigurăm drepturile pacienţilor care aleg serviciile oferite de clinici private. Prin completarea legislaţiei reglementăm faptul că persoanele asigurate care apelează la servicii medicale oferite de clinici private vor plăti numai diferenţa dintre tariful practicat de acel furnizor şi tariful decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De asemenea, ne asigurăm că pacienţii vor fi informaţi corect în prealabil cu privire la costul serviciilor medicale, fiind evidenţiate separat sumele suportate de către stat şi cele plătite din fonduri proprii. Astfel, persoana asigurată va cunoaşte din timp costurile unei intervenţii sau ale unui tratament", a precizat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de guvern.

Ea a adăugat că în cazul în care pacientul nu are posibilitatea plăţii contribuţiei personale, se poate adresa unui alt furnizor care nu percepe contribuţie personală sau aplică un cost mai mic pentru acelaşi tip de servicii.

"Ministerul Sănătăţii a finalizat acest proiect de act normativ după consultări cu asociaţiile pacienţilor şi furnizorii privaţi de servicii medicale", a afirmat prim-ministrul.

Surse din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au explicat, pentru pentru HotNews.ro, că OUG privind coplata este, în acest moment, departe de a produce efecte concrete, chiar dacă actul normativ a fost adoptat de Guvern.

OUG elaborată de Ministerul Sănătății "deschide deocamdată doar o posibilitate ca să stabilești unde bagi coplata, dar trebuie făcute acte normative subsecvente - contractul cadru, normele contractului cadru.

Trebuie operate niște modificări și în funcție de asta vom ști ce și unde. Momentan, concret, nu avem nimic până nu se modifică, până nu apar noile acte normative. Acolo o să vedem concret ce anume", au explicat surse din CNAS, pentru HotNews.ro.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră