Copiii de aur, argint şi bronz ai României. Dar până când ai României?

13 Iul 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Copiii de aur, argint şi bronz ai României. Dar până când ai României? Galerie foto (2)

S-a încheiat şi Olimpiada internaţională de Matematică de la Cluj Napoca, iar elevii români care au participat, dintr-un total de 600 de elevi eminenţi, au adus acasă şi aur, şi argint, şi bronz, şi menţiuni.

Cu acest rezultat, țara noastră s-a clasat abia pe pe locul 33, din păcate, la egalitate cu Franţa, cel mai slab ocupat până acum în istoria acestei competiții, dar pentru cei medaliaţi, rezultatele sunt remarcabile. Ei ar trebui să fie viitorul României, dar, din păcate, mulţi dintre aceşti copii cu merite deosebite aleg să plece în alte ţări, unde le este respectată valoarea. An de an, ei aleg ale ţări în care să îşi continue studiile şi chiar viaţa, după cum declarau şi zilele trecute absolvenţi de liceu care au luat note de 10 la Bacalaureatul din acest an.

La competiţie au participat 600 de elevi eminenţi la matematică, printre care şi fiul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad. El a avut rezultatul cel mai slab din echipa țării sale, acumulând doar 3 puncte, dar a mărturisit că matematica este pasiunea sa, încă din copilărie.

”Concursul a fost dificil, ca de obicei. Acest an a fost puţin mai dificil pentru mine, a trebuit să trec printr-un bacalaureat, am fost puţin preocupat, dar cel mai important lucru este să te concentrezi pe rezolvarea problemelor, atât cât poţi. Dintr-un anumit punct de vedere, concursul din acest an a fost mai greu pentru mine decât cel de anul trecut, pentru că anumite puncte tari diferă de la concurent la concurent, poate pentru unii a fost mai uşor, dar pentru mine a fost mai provocator”, a spus Hafez al-Assad, potrivit stiridecluj.ro.

Concursul nu a fost organizat la Bucureşti, pentru că s-a considerat că oraşul din Ardeal are o  infrastructură mai bună decât Capitala.

În cele aproape șase decenii de când se organizează această competiție a celor mai buni elevi din lume la matematică, România a fost de mai multe ori țară-gazdă, iar în câteva rânduri s-a situat chiar pe locul 1. Prima olimpiadă internațională de matematică a fost găzduită, de altfel, de Brașov, în 1959. Următoarea ediție a olimpiadei, cu numărul 60, are loc în Marea Britanie.

Cel mai bun participant din toate timpurile este Zhuo Qun (Alex) Song, reprezentant al Canadei, care din șase participări la Olimpiadă a obținut cinci medalii de aur și una de bronz și a atins o dată și punctajul maxim. 

Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Scolar Județean, omul care a adus la Cluj Olimpiada Internațională de Matematică, i-a felicitat pe participanți și a mulțumit forului care a observat și răsplătit performanțele învățământului clujean și românesc. 

”Sunt onorat că județul Cluj este în acest an, al centenarului Marii Uniri, gazda Olimpiadei Internaționale de Matematică. Organizarea acestui eveniment în orașul nostru este dovada că învățămîntul din România este recunoscut ca promotor al performanței. Încredințarea acestei competiții, care reunește 114 țări și provincii, 615 concurenți, 400 de voluntari, 40 de instituții ale statului și 60 de repezentanți ai mediului de afaceri, este o rcunoaștere a peformanței școlii clujene, a climatului care la Cluj-Napoca permite atragerea mediului privat în marile proiecte ale eduației.

Un popor este vizibil în lume prin învățătură, prin educație, prin sport. România este vizibilă în lumea matematicii încă din 1959, dând lumii prima olimpiadă și matematicieni de valoare pe care îi regăsim în marile universități din lume. România este cea care a organizat cele mai multe olimpiade, iar întoarcerea acasă în anul în care România celebrează 100 de ani, este un motiv de mândrie și de bucurie. În aceste zile, orașul Cluj-Napoca a devenit capitala mondială a matematicii. Apreciem hotărârea de a acorda României în anul sărbătoririi centenarului organizarea acestei prestigioase competiții.  Ne-a onorat și ne-a responsabilizat hotărîrea Guvernului României de a aloca Clujului desfășurarea acestui eveniment", a spus Cuibus, citat de stiridecluj.ro.

Pe primul loc s-a clasat echipa Statelor Unite ale Americii, care a câştigat cinci medalii de aur şi una de argint, pe locul al doilea a fost Rusia și pe locul al treilea China. (Vezi clasamentul complet aici.)

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră