În ultimii 20 de ani, numărul copiilor sub 15 ani s-a diminuat cu zece milioane

23 Apr 2015
În ultimii 20 de ani, numărul copiilor sub 15 ani s-a diminuat cu zece milioane
 În engleză, fenomenul este definit de termenul „dinki”: double income no kids- venituri duble fără copii, un simbol al dezvoltarii demografice confirmat și de datele actuale ale Eurostat. Numărul gospodariilor în care traiesc persoane singure sau perechi fără copii este într-o continua creștere. Între 2005 și 2013, numărul persoanelor singure a crescut de la 24 la 24,8%, iar cel al perechilor fără copii de la 28,3 la 31, 7%, scrie Die Presse
 
Statistica arată că doar fiecare al cincilea copil din Uniunea Europeană crește alături de ambii săi părinți. Numărul nașterilor a scăzut dramatic în ultimii 20 de ani. Rezultatul nu este doar o îmbătrânire a societății, ci și o problemă economică. Chiar dacă speranța de viață crește, numărul persoanelor care vor finanța sistemul social și de pensii scade constant.
 
În anul 1994, numărul persoanelor sub 15 ani reprezenta 18,6% din populația UE. Astăzi, procentul lor este de doar 15,6. În realitate, vorbim de 10 milioane de copii mai puțin. 
 
Trendul descendent este simptomatic pentru toate statele UE, mai puțin Danemarca, unde s-a semnalat o creștere. Ultimele locuri în topul natalității sunt ocupate de Italia, Bulgaria și Germania. Spania și Grecia au raportat o scădere de la 17,5 și 18% la 14,7%. Conform experților UE, nici măcar imigrația nu poate schimba acest trend. În urmatoarele decenii, numărul copiilor va fi într-o continuă scădere.
 
Criza economică este reflectată și în lumea copiilor. Situația lor s-a înrautățit începând cu anul 2009. Astfel, în acest moment, 27,6% dintre copii sunt amenințați de sărăcia, în timp ce în rândul adulților vorbim de doar 24,5%. Concluzia experților este că familiile cu copii ajung mai repede la probleme financiare decât persoanele singure sau perechile fără copii. Amenințarea sărăciei este cea mai ridicată în rândul copiilor din Bulgaria, România și Ungaria. 
 
Cel mai puțin amenințați sunt copiii din Finlanda, Danemarca și Norvegia.
 
Fenomenul „Hotel Mama” începe să se contureze tot mai puternic în UE. Condițiile financiare dificile îi fac pe copii să trăiască tot mai mult cu părinții lor. Dorința de a trăi pe propriile picioare este tot mai mică în rândul tinerilor. Media UE la care tinerii pleacă din casa părinților este de 26,1 ani. Cea mai ridicată medie de vârstă a fost semnalată în Croația (31,9) și Slovacia (30,7). La polul opus sunt tinerii din nord: Suedia, Danemarca, Finlanda. (I.D)
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră