Consultări la Cotroceni. USR şi PNL netezesc drumul PSD către guvernare

21 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Consultări la Cotroceni. USR şi PNL netezesc drumul PSD către guvernare

Liderul interimar al PNL Raluca Turcan a declarat miercuri că PNL va "rămâne în Opoziţie". "Cred că PSD avea resurse de oameni care să poată să îşi asume o viziune de dezvoltare a României. Era necesară o persoană cu profil politic conturat. Daca intreba'i pe oricine, inclusiv din PSD, s-ar putea să aibă dificultăţi în a o identifica", a spus Raluca Turcan.

Şi liderul USR, Nicuşor Dan Nicuşor a declarat după consultările de la Cotroceni că nu va vota noul Guvern şi va face opoziţie în Parlament. "Aveam o propunere, Dacian Cioloş, care în momentul de faţă, din păcate, e doar o propunere teoretică. În urma votului românilor s-a conturat o majoritate. Această majoritate a propus azi un nume de prim-ministru care este Liviu Dragnea printr-un interpus. Nu o să votăm un astfel de guvern", a spus Nicuşor Dan.

El a mai spus despre Sevil Shhaideh că este un interpus prin care guvernează Liviu Dragnea şi că "nu are anvergura necesară pentru poziţia de prim-ministru".

Anterior, liderul PMP, Traian Băsescu a declarat că PMP este în opoziţie şi nu a vrut să comenteze propunerea PSD pentru postul de premier. El a precizat că ”analizează în seara asta” dacă PMP va merge cu o propunere proprie de prim-ministru la consultările de joi de la Palatul Cotroceni.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a semnat miercuri un protocol de colaborare parlamentară  cu PSD și ALDE, afirmând că nominalizarea lui Sevil Shhaideh a fost un argument pentru a parafa acest document. În aceste condiţii, Kelen Hunor a anunţat că nu va merge miercuri la consultările de la Palatul Cotroceni cu vreo propunere de premier.

"Propunerea, din punctul nostru de vedere, este una care poate fi susținută, doamna Sevil Shhaideh este o persoană care poate să conducă Guvernul și care poate să aibă susținerea noastră. Nu am avut o discuție cu ea, dar o cunoaștem, a fost la Ministerul Dezvoltării Regionale când guvernam împreună, o știm ca un om onest, deschis și corect", a arătat liderul UDMR.

El a spus că o colaborare parlamentară între cele trei partide — PSD, ALDE, UDMR — este necesară din mai multe motive, printre care creșterea economică, stabilitatea politică și rezolvarea problemelor, acolo unde sunt, în ceea ce privește relațiile între majoritate și minoritate.

După consultările cu preşedintele Iohannis, Kelemen Hunor a declarat că dacă Sevil Shhaideh va fi desemnată premier, conform înțelegerii cu PSD şi ALDE, UDMR o va vota.

"Sigur, așteptăm și programul de guvernare, dar așa cum știm noi, așa cum vedem, nu vor fi surprize în programul de guvernare. Vom fi într-o colaborare parlamentară cu coaliția de guvernare PSD-ALDE, nu vom intra în guvern. Încercăm să susținem acele proiecte despre care credem că sunt în folosul oamenilor și vom propune și noi proiecte prin care considerăm că vom aduce plusvaloare în ceea ce privește societatea românească, inclusiv punerea în aplicare a drepturilor minorităților naționale", a declarat liderul UDMR.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră