UPDATE: România riscă sancţiuni de 6500 de euro pentru fiecare refugiat refuzat. Ce s-a decis la Bruxelles

22 Sep 2015
UPDATE: România riscă sancţiuni de 6500 de euro pentru fiecare refugiat refuzat. Ce s-a decis la Bruxelles
Uniunea Europeană a aprobat marți, la reuniunea miniștrilor de interne și ai justiției, cu "o largă majoritate", repartizarea a 120.000 de refugiați între statele membre, în pofida opoziției mai multor țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România, față de cotele propuse de Comisia Europeană, transmit AFP, DPA și Reuters, citate de Agerpres.

"Decizia de relocalizare a 120.000 de persoane (a fost) adoptată cu o largă majoritate de state membre", a anunțat președinția luxemburgheză a Consiliului UE pe Twitter. Pe aceeași rețea de socializare, ministrul de interne ceh Milan Chovanec a precizat că Cehia, Slovacia, România și Ungaria au votat împotrivă, iar Finlanda s-a abținut.

Detaliile planului aprobat marți nu au fost făcute publice deocamdată.

.....
Vicepremierul Gabriel Oprea participă marţi la Consiliul extraordinar Justiție și Afaceri Interne pe tema migrației, care are loc la Bruxelles, şi unde se discută varianta impunerii unor sancţiuni financiare ţărilor care nu vor să preia imigranţii redistribuiţi din Grecia, Italia şi Ungaria.

Dacă se va supune la vot proiectul de Decizie a Consiliului de stabilire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și Greciei (suplimentarea cu 120.000 a numărului de persoane relocate față de 40.000 câte au fost adoptate în Consiliul JAI din 14 septembrie a.c.) România va vota negativ, se arată într-un comunicat al MAI.

Preṣedinṭia luxemburghezᾰ a UE încearcᾰ obṭinerea unui consens în dosarul redistribuirii migranṭilor. Nu toate cele 28 de state UE participᾰ la schema de redistribuire. Trei dintre ele (Italia, Grecia si Ungaria) au prea mulṭi migranṭi, iar Marea Britanie, prin legea UE, participᾰ doar dacᾰ vrea. Irlanda are acelaṣi statut, dar a anunṭat cᾰ va participa, la fel ṣi Danemarca care în mod normal, tot prin lege, n-avea obligaṭia s-o facᾰ. 

România, Cehia,  Slovacia sunt împotriva preluᾰrii altor migranṭi din Grecia, Italia ṣi Ungaria. Ele au acceptat deja în luna iulie un numᾰr de migranți aflaṭi în Italia ṣi Grecia ṣi nu vor sᾰ accepte nimic în plus.Conform noilor calcule, României i-ar reveni 2475 de migranţi: 1890 din Grecia şi 585 din Italia, peste cei 1750 deja acceptaţi în luna iulie, în total 4495.

În acest context,, se vorbeṣte despre sancṭiuni.În aceste ore se dezbate la Bruxelles varianta ca ţᾰrile care se vor opune unei decizii a UE de a primi migranṭi ar putea plᾰti 6500 euro pentru fiecare om refuzat, informează rfi.ro

În mod normal, un stat care se angajeazᾰ sᾰ accepte sᾰ împartᾰ cu celelalte aceastᾰ responsabilitate primeṣte 6000 euro pentru fiecare migrant. În caz contrar, deci, plᾰteṣte mai mult decât ar fi luat.

O altᾰ propunere, cea a Comisiei Europene, de o amendᾰ de 0,002% din PIB nu a fost reṭinutᾰ, ceea ce ar fi redus posibila "amendă" a României la jumᾰtate. UE ia în calcul ṣi  impunerea unor cote minime sub care o ṭarᾰ nu poate coborî atunci când negociazᾰ câṭi migranṭi primeṣte. 

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră