Comisia Europeană urmăreşte cu foarte mare îngrijorare situaţia din România

01 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Comisia Europeană urmăreşte cu foarte mare îngrijorare situaţia din România

Ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale adoptată de Guvern marți seara, fapt ce a scos mii de oameni în stradă, a condus și la primele reacții europene.

Comisia Europeană a avertizat miercuri România în legătură cu regresele în lupta împotriva corupției după ce guvernul de la București a dezincriminat o serie de infracțiuni legate de corupție

Comisia Europeană urmăreşte "cu foarte mare îngrijorare" evoluţia situaţiei din România. Anunţul oficial vine prin intermediul unei declaraţii comune a preşedintelui Comisiei, Jean Claude Juncker, şi a prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans, remis site-ului miscareaderezistenta.ro.

Redăm, în continuare, mesajul integral al celor doi înalţi oficiali ai Comisiei Europene.

"Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România.

Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare (MCV).

Raportul Comisiei privind Mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), publicat săptămâna trecută, a salutat bilanțul pozitiv realizat de către procurorii și judecătorii din România în abordarea corupției la nivel înalt. Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniului de aplicare al corupției ca infracțiune, va avea impact asupra evaluărilor viitoare.

În acest context, Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul penal și Legea cu privire la grațieri".

Rebecca Harms, europarlamentar german din partea grupului Verzilor, a scris într-o postare pe Twitter că cetățenii români au nevoie de sprijinul Uniunii Europene.

 

 

”Cetățenii României protestează împotriva corupției și pentru statul drept și au nevoie de sprijinul și atenția UE”, a scris eurodeputatul pe Twitter, adresându-se președintelui Comisiei Europene și celui al Consiliului European.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră