Anual, în Uniunea Europeană, se pierd 22 de milioane de tone de alimente

12 Aug 2015
Anual, în Uniunea Europeană, se pierd 22 de milioane de tone de alimente
Potrivit unor estimări ale experţilor Comisiei Europene legate de pierderile evitabile de alimente, dintr-un total de şase ţări, România se plasează cel mai bine, Marea Britanie fiind considerată cea mai risipitoare ţară din UE. Uniunea Europeană iroseşte 22 de milioane de tone de alimente anual, potrivit estimărilor experţilor Comisiei Europene, ale căror concluzii au fost publicate ,miercuri, în jurnalul online Enviromental Research Letters, transmite Reuters. Studiul lor se bazează pe datele din şase ţări: Germania, Danemarca, Finlanda, Regatul Unit, Olanda, România, pentru a analiza pierderile de apă şi de azot legate în mod direct de irosirea alimentelor.

Potrivit studiului, Regatul Unit este ţara cea mai risipitoare, care pierde echivalentul a unei conserve de fasole, în fiecare zi, de fiecare persoane. România, ţara cel mai bine clasată între celelalte şase, iroseşte echivalentul unui măr în fiecare zi, de fiecare persoană.

Aceste cifre au fost extrapolate la nivelul cetăţenilor Uniunii Europene. Potrivit acestui studiu, 80% din totalul alimentelor irosite puteau fi evitate. „Sunt încă multe alimente bune care sunt aruncate imediat ce le-a trecut data de valabilitate”, subliniază Davy Vanham de la Centrul european comun pentru cercetare (JRC), care a coordonat acest studiu.

Fructele, legumele şi cerealele deţin o pondere mai mare în ansamblul acestor alimente a căror pierdere putea fi evitată, din cauza perisabilităţii lor. Dar irosirea cărnii are impactul cel mai mare asupra resurselor de apă şi de azot. Doar şase ţări au putut fi studiate, deoarece datele din alte ţări nu au fost considerate suficient de fiabile, a declarat Davy Vanham.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră