Comisia Europeană descurajează aplicarea Legii dării în plată

04 Feb 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Comisia Europeană descurajează aplicarea Legii dării în plată

"Aplicarea retroactivă a legii la creditele actuale ar putea avea un impact negativ asupra creşterii creditului, a încrederii consumatorilor şi investitorilor, precum şi asupra cererii interne", se arată într-un raport al Executivului european.

Legea a fost retrimisă Parlamentului, pentru reexaminare, de preşedintele Iohannis. Marţi, în Comisia de buget a Senatului, unde s-a dezbătut cererea de reexaminare, iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, a denunţat o presiune a băncilor.

Printre amendamentele aduse actului normativ este înlocuirea sintagmei "persoană fizică" cu aceea de "consumator" pentru a-i exclude de la aplicarea legii pe profesioniști. "Profesioniștii sunt, conform Codului civil, persoanele fizice care iau credite pentru dezvoltarea de afaceri. Deci, ca să fie fără echivoc, samsarii imobiliari, dezvoltatorii imobiliari care au luat credite pentru afaceri nu beneficiază de această lege. Darea în plată se aplică tuturor creditelor, inclusiv creditelor de nevoi personale cu ipotecă. Pentru tot ce s-a constituit ipotecă face obiectul dării în plată", a explicat Zamfir.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră