Comisia Europeană, ALERTĂ privind brânza de oaie din România! Reacţia ministrului Agriculturii

18 Mar 2016 | scris de Mara Răducanu
Comisia Europeană, ALERTĂ privind brânza de oaie din România! Reacţia ministrului Agriculturii

UPDATE. Contaminarea brânzei cu Escherichia coli este un accident și trebuie să avem încredere în produsele românești, consideră ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, citat de agerpres.ro care a precizat, însă, că nu deține mai multe informații decât cele apărute în presă cu privire la notificarea transmisă de autoritățile italiene privind brânza de oaie din România. 

„Sper din tot sufletul ca Europa să înțeleagă faptul că acesta a fost un accident. Dacă a fost rămâne de confirmat, să vedem sigur ce s-a întâmplat acolo, dar foarte important este să avem încredere în produsele românești. Știm cu toții că avem produse de o calitate extraordinară. Sunt și situații când nerespectând standardele până la capăt în anumite zone s-au întâmplat mici accidente, dar sperăm să nu se repete și ca autoritățile să reușească să își facă datoria corespunzător și am toată încrederea în acest sens, astfel ca asemenea situații să nu mai apară", a afirmat Achim Irimescu.

Autoritatile italiene responsabile cu sanatatea publica au dispus efectuarea unei anchete epidemiologice, în urma căreia au dedus că toxiinfecţia alimentară ar putea fi provocată de o branza tartinabila de origine romaneasca.  Analizele realizate de autorităţile italiene au confirmat că brânza produsă de societatea S.C. Brădet S.R.L. şi consumată de o familie de români din Peninsulă era infectată cu bacteria E. Coli. Peste 20 de tone de produse lactate de la Brădet au fost retrase de pe piaţa din România. Alerta, emisă în sistemul Comisiei Europene privind siguranţa alimentară (RASFF), atrage atenţia asupra riscului existenţei bacteriei „Escherichia coli în brânză de oaie provenind din România”. Comisia Europeană avertizează că există risc „grav” de îmbolnăvire de la acest produs, avertizând toate statele membre să efectueze verificări în reţeaua de distribuire, potrivit RTV. 

Un copil român din Italia, infectat după ce ar fi consumat brânză din România 


Potrivit Autorităţii sanitare locale din Florenţa, există suspiciuni că infectarea s-a produs după ce copilul a consumat brânză fabricată în România. „Autorităţile pentru siguranţa alimentară au iniţiat imediat o investigaţie epidemiologică în zona Florenţa; există suspiciuni că boala ar putea fi provocată de consumul de brânză provenind din România. Cetăţenilor li se recomandă să nu consume produse lactate fabricate de firma SC Brădet SRL şi să le predea cât mai rapid la magazinele de unde le-au cumpărat”, a precizat marţi Autoritatea sanitară din Florenţa.  Conform datele Comisiei Europene, brânză românească de acest fel este comercializată în principal în România, Italia, Germania şi Franţa.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră