Codul portocaliu a fost extins. Care sunt zonele vizate

08 Oct 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Codul portocaliu a fost extins. Care sunt zonele vizate

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit duminică valabilitatea Codurilor galben şi Portocaliu de vreme rea, dar a redus suprafaţa de manifestare a fenomenelor meteo.

Astfel, Codul galben va fi valabil duminică, 8 octombrie, orele 09,30 – 18,00 fenomenele vizate fiind intensificări ale vântului și ploi însemnate cantitativ în est, ninsori viscolite la munte

În intervalul menţionat, în estul Munteniei și centrul Moldovei vântul va avea intensificări temporare cu viteze de până la 50...60 km/h și va continua să plouă, cumulându-se local cantități de apă de 15...20 l/mp și izolat 25...30 l/mp.  În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali vor fi rafale de 60...70 km/h, va mai ninge, iar zăpada va fi spulberată și viscolită.

ANM precizează că se vor mai semnala ploi temporare în acest interval și în restul Munteniei, inclusiv în zona municipiului București, dar vor fi în diminuare cantitativ, doar izolat cumulând 10 l/mp, iar vântul va sufla cu 40 – 50 km/h.

Codul portocaliu, va fi valabil duminică, 8 octombrie, orele 09,30 – 18,00. Vor fi ploi abundente și vânt puternic în nord-estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei; ninsori moderate cantitativ și viscolite pe crestele Carpaților de Curbură și ale Munților Bucegi și Făgăraș;

În județele Constanța, Tulcea, Brăila, Galați și Vrancea, se vor cumula local cantități de apă de 25...30 l/mp și izolat peste 40 l/mp, în zonă fiind deja consemnate acumulări de peste 60 – 80 l/mp. În aceste județe și vântul va avea intensificări, mai susținute în special în zona litoralului unde va sufla tare, cu peste 80 – 90 km/h.

În Carpații de Curbură, Munții Bucegi și Făgăraș, îndeosebi în zona înaltă, va ninge moderat cantitativ, iar vântul va sufla temporar cu peste 70 – 80 km/h, viscolind ninsoarea.

Totodată, duminică între orele 18,00 şi 24,00, e Cod Portocaliu în Dobrogea, sudul și centrul Moldovei și nord-estul Munteniei  unde vântul va mai prezenta intensificări cu viteze de 50...60 km/h, iar pe litoral și în Delta Dunării, peste 70...80 km/h și va continua să plouă, cumulându-se local cantități de apă de 15...20 l/mp și izolat 25...30 l/mp. Local în Carpații Meridionali și Orientali vor fi rafale de 60...70 km/h, va mai ninge, iar zăpada va fi spulberată și viscolită.

În acelaşi interval orar,  în zona înaltă de munte a județelor Vrancea, Buzău, Prahova și Dâmbovița vântul va continua să prezinte intensificări, cu rafale de peste 70 – 80 km/h, spulberând zăpada.

În Delta Dunării și pe litoral, intensificările vântului se vor menține până în dimineața zilei de luni, 9 octombrie.

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră