Codruţ Marta ar putea fi declarat, oficial, mort. Ce s-a întâmplat cu fostul şef de cabinet al lui Sorin Bejnar la patru ani de la dispariţie

07 Mar 2016 | scris de Mara Răducanu
Codruţ Marta ar putea fi declarat, oficial, mort. Ce s-a întâmplat cu fostul şef de cabinet al lui Sorin Bejnar la patru ani de la dispariţie

Pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 a fost introdusă o acţiune prin care se cere declararea judecătorească a morţii în cazul lui Codruţ Marta, fost şef de cabinet al lui Sorin Blejnar din perioada în care acesta din urma deţinea funcţia de preşedinte al ANAF. Solicitarea a fost introdusă pe rolul instanţei de o femeie pe nume Raluca Merfu, urmând a fi soluţionată în funcţie de probele depuse. Cererea a fost depusă pe 18 februarie şi nu a primit un termen de judecată, potrivit gandu.info. 

De ce este acuzat Sorin Blejnar şi Codruţ Marta

Mai exact, Blejnar este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa Dan Secăreanu, de soţii Radu şi Diana Nemeş şi de mai mulţi administratori de firme. Blejnar este acuzat de procurorii DNA că ar fi sprijinit, din mai 2011 până în iulie 2012, un grup infracţional care ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantităţi de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Codruţ Marta, urmărit prin Interpol

La 25 mai 2012, I.G.P.R. a dispus darea in urmarire nationala a lui Marta Codrut - Alexandru, in urma sesizarii facute, in aceeasi zi, de catre sotia acestuia, care a precizat ca, ultima data, sotul ei a fost vazut in 21 mai 2012. Tot cu acceasi data a fost introdusa o alerta in sistemul informatic Schengen. La 30 mai, IGPR a solicitat urmarirea internationala, prin Interpol, a lui Marta Codrut, “persoana disparuta in imprejurari suspecte“. Marta este cercetat în mai multe dosare instrumentate de DNA, dosare ce vizează infracţiuni de instigare la evaziune fiscală şi contrabandă din vămi.

Andreea Marta, condamnată pentru proxenetism

Reamintim că,în luna iulie 2015, Andreea Marta, soţia lui Codruţ Marta, dat dispărut din 2012, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare şi obligată să facă 90 de ore de muncă în folosul comunităţii, în dosarul în care este acuzată de proxenetism, decizia luată de Judecătoria Sectorului 1 nefiind definitivă. Din pedeapsa de trei ani de închisoare va fi scăzută perioada în care Andreea Marta a fost reţinută şi arestată, respectiv din 18 până în 30 iulie 2012. Prin aceeaşi sentinţă, Andrea Marta a fost obligată să urmeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau în colaborare cu instituţii din comunitate.

Sora Andreei Marta, Maria Magdalena Lungu, Vasile Panait şi Victoria Spînu au fost condamnaţi tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru proxenetism, fiind achitaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat. Victoria Spînu a fost achitată şi pentru prostituţie. De asemenea, instanţa a mai dispus confiscarea de la Andreea Marta şi Maria Magdalena Lungu a câte 10.000 de euro. (M.R.)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră