AI GRIJĂ pe mâna cui îţi dai maşina! Infracţiunile din CODUL RUTIER care te pot trimite în spatele gratiilor

23 Sep 2015
AI GRIJĂ pe mâna cui îţi dai maşina! Infracţiunile din CODUL RUTIER care te pot trimite în spatele gratiilor
Care sunt infracţiunile rutiere care te pot trimite în spatele gratiilor? Dacă nu le cunoşti sau poate le-ai uitat, e bine să-ţi reîmprospătezi memoria şi să le respecţi. Aşadar, iată, ce spune Codul Rutier. Să circuli fără permis, să pleci de la locul unui accident cu victime sau să îi dai voie unei persoane care a băut să îţi conducă maşina sunt doar câteva din cele peste 20 de infracţiuni care pot trimite un şofer după gratii.  

Conducerea unui autoturism sub influenţa alcoolului cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge este, potrivit Codului Rutier, infracţiune. În acest caz pedeapsa este cuprinsă între 1 şi 5 ani de închisoare, potrivit  site-ului avocatnet.ro. Cei care conduc sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora riscă aceeaşi pedeapsă.

De asemenea, Codul Rutier  interzice  încredinţarea „cu ştiinţă“ a autoturismelor personale unor persoane care nu deţin permis auto sau care care deţin unul, dar documentul le-a fost anulat sau retras. Încălcarea acestei reguli se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Aceeaşi pedeapsă riscă şi cei care încredinţează autoturismele unor persoane despre care ştiu că suferă de o boala psihică ori că se află sub influenţa alcoolului,  a unor substanţe stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Tot cu închisoare, de la 2 la 7 ani, se pedepseşte şi refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testarii aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor. Aceeaşi pedeapsă o  vor primi şi conducatorii auto care părăsesc locul unui accident din care au rezultat victime fără acordul poliţiei care efectuează cercetări la faţa locului. De asemenea, tot cu închisoare sunt pedepsiţi şi cei care modifică sau şterg urmele unui accident de circulaţie cu victime.

Cu închisoare se vor alege şi cei care instalează mijloace de semnalizare rutieră , fără autorizaţie sau care modifică poziţia acestora pentru a induce în eroare participanţii la trafic. Tot în spatele gratiilor,  de la 3 luni la 2 ani sau amendă riscă şi  cei care blocheaza cu intenţie drumul public, în condiţiile în care această blocare pune în pericol siguranţa circulaţiei ori aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic.

Codul Rutier, modificat în februarie 2015

În februarie 2015, Guvernul a actualizat regulamentul pentru aplicarea Codului Rutier printr-un act normativ publicat  în Monitorul Oficial. Mai exact, şoferii sunt obligaţi să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centură de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate. Totodată, a fost interzisă transportarea copiilor în vârstă de până la trei ani în autovehicule neechipate cu sisteme de siguranţă, potrivit avocatnet. Nerespectarea de către şoferi a acestor dispoziţii este egală cu trei puncte de penalizare. Noile completări referitoare la transportarea copiilor cu vârstă de până la trei ani sunt incluse în Hotărârea Guvernului nr. 11/2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Care sunt excepţiile...

Hotărârea de Guvern recent publicată introduce şi unele excepţii de la obligaţia de a fixa/prinde copiii în dispozitive specifice şi de la cea de a purta centura de siguranţă.
Mai exact, obligaţiile privind dispozitivele de fixare nu se aplică atunci când este vorba de autovehicule destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Mare atenţie!- Este obligatorie supravegherea copilului de către o altă persoană în afară de şofer.

Ce spune LEGEA

Astfel, va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare „nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate”. La asta se adaugă patru sau cinci puncte de amendă, care înseamnă, în bani, 360 sau 450 de lei. Aceeaşi sancţiune o vor primi şoferii care transportă copii în vârstă de până la trei ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

România, ţara cu cea mai mică rată la portul centurii de siguranţă

Reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere au susţinut în repetate rânduri faptul  că lipsa centurii de siguranţă şi vorbitul la telefon se numără printe cele mai frecvente abateri în trafic, dar şi cauza unui număr mare de accidente rutiere. „România este ţara cu cea mai mică rată în ceea ce priveşte purtarea centurii de siguranţă şi, deşi pentru mulţi poate părea o abatere rutieră minoră, portul centurii de siguranţă creşte cu 40% şansele de a ieşi nevătămat dintr-un accident”, potrivit oficialilor  de la Rutieră.



 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră