Cod roşu şi portocaliu de caniculă vineri şi sâmbătă

03 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Cod roşu şi portocaliu de caniculă vineri şi sâmbătă

ANM a emis joi un cod roşu şi portocaliu,valabil în toată ţara, vineri, 4 august și sâmbătă, 5 august, cele două zile caracterizându-se prin val de căldură, temperaturi extreme şi disconfort termic deosebit de accentuat. Este al doilea cod roşu de caniculă emis ăn această vară, după cel din 1 iulie.

Astfel, Codul roşu va fi valabil vineri şi  sâmbătă în 12 judeţe din sud-vestul şi nord-vestul ţătii. Valul de căldură, care a debutat încă de luni 31 iulie, va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

Codul portocaliu va fi valabil în aceeaşi perioadă, în restul ţării. Astfel,  în Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

ANM precizează că treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră