COD ROȘU de inundații. Grindina și ploile torențiale au făcut ravagii în Vrancea (VIDEO)

25 Mai 2016 | scris de Veronica Micu
COD ROȘU de inundații. Grindina și ploile torențiale au făcut ravagii în Vrancea (VIDEO)

Ploile torențiale și grindina au făcut ravagii în mai multe zone din Vrancea, județ pentru care hidrologii au emis, aseară, o avertizare Cod Roșu de inundații. Alerta vizează râurile din bazinul hidrografic Milcov și expiră în această dimineață, la ora 9:00. 

Una dintre zonele afectate de intemperii este comuna Broşteni. Aversa a fost însoţită de grindină, care, în aproape jumătate de oră "a distrus totul prin grădini".

"Viitura formată de pe dealuri măturat totul pe drumuri, iar unele gospodării au fost inundate. În Pituluşa, apa scursă de pe versanţi a intrat în câteva gospodării şi a transformat drumurile în adevărate râuri. Beciurile au fost inundate, iar fântânile sunt compromise, pentru că sunt pline cu apă tulbure. S-au umplut de apă, e tulbure şi nu mai poate fi băută, iar la noi nu există reţea de alimentare cu apă", a declarat un localnic pentru ziaruldevrancea.ro. 

Zeci de gospodării inundate

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), la Broşteni, în satele Pituluşa şi Arva, peste 50 de gospodării au fost inundate. De asemenea, DN2N a fost blocat pe o porţiune de 30 de metri din pricina apelor scurse de pe versanţi cu tot felul de aluviuni. Între timp s-a intervenit şi drumul naţional a fost deblocat. La Jariştea, în satele Scânteia, Vărsătura, Pădureni şi Jariştea nouă case au fost inundate, iar un drum judeţean a fost afectat. La Mera, în satele Vulcăneasa şi Milcovelul, inundaţiile au distrus un podeţ şi un sector de drum comunal. De asemenea, a fost inundat drumul judeţean între Jariştea şi Boloteşti.

”Milcovul a crescut foarte mult la Goleşti până aproape de cota de inundaţie, după care a început să scadă. Codul portocaliu urmează însă să intre în vigoare. Au fost probleme prin localităţi, dar nu grave”, a declarat prefectul Sorin Hornea.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în perioada 24.05.2016, ora 20,20 — 25.05.2016, ora 9,00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor în curs, prognozate și propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu efecte de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu depășiri ale Cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Milcov, județul Vrancea.

De asemenea, hidrologii au instituit Cod portocaliu de inundații în bazinele hidrografice Jijia — bazin superior, Sitna, Miletin, Bahlui — bazin superior și afluenți, afluenții mici ai râului Siret aferenți sectorului s.h. Lespezi — s.h. Drăgești.

Astfel, în intervalul 24.05.2016, ora 21,30 — 25.05.2016, ora 6,00, în urma precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de inundație în bazinele Jijia — bazin superior, Sitna (județul Botoșani), Miletin (județele Botoșani și Iași), Bahlui — bazin superior și afluenți (județul Iași), afluenții mici ai râului Siret aferenți sectorului s.h. Lespezi — s.h. Drăgești (județele Iași, Neamț și Bacău).

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră