Cioloş, acuzat de conflict de interese. Micul moşier pe bani europeni

10 Noi 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Cioloş, acuzat de conflict de interese. Micul moşier pe bani europeni

Valer Marian i-a adresat luni o întrebare premierului Cioloş în care îi cere clarificări despre cele două terenuri. "Având în vedere discuțiile declanșate recent în spațiul public referitoare la sursele dvs. de venit din declarația de avere, vă solicit să-mi răspundeți la următoarele întrebări: Ați dobândit, prin rude apropiate sau prin alți interpuși, în perioada în care ați deținut funcția de comisar european pentru agricultură, o plantație de pomi fructiferi în suprafață de 100 hectare în județul Sălaj și o plantație de viță de vie în suprafață de 80 hectare în județul Cluj? Au fost încasate subvenții europene, inclusiv pentru certificare conversie la agricultura ecologică, pentru plantațiile susmenționate și care este valoarea totală a acestora?", se arată în documentul înregistrat la Senat cu nr. 4518 / b din 7.11.2016. Conform Constituţiei şi Regulamentului Senatului, Dacian Cioloş trebuie să răspundă în termen de două săptămâni.

Senatorul Valer Marian a declarat pentru mişcareaderezistenta.ro că a aflat despre cele două achiziţii ale premierului din plan local, iar primele informaţii le-a primit în urmă cu un an şi jumatate, pe care le-a verificat, reieşind că premierul deţine cele două terenuri prin rude şi prin interpuşi.

"Aştept răspunsul premierului pentru a prezenta şi locul unde sunt situate cele două terenuri. Dacă neagă, atunci o să prezint locaţiile, dacă spune da, ceea ce e puţin probabil, tot o să prezint, ca să vadă lumea unde sunt situate", spune senatorul.

Dacă acuzaţiile lui Valer Marian se confirmă, atunci premierul poate fi acuzat conflict de interese deoarece a luat acele subvenţii când deţinea funcţia de comisar european pentru Agricultură (9 februarie 2010 – 1 noiembrie 2014).

"Din săpăturile pe care le-am făcut eu zic că se confirmă. O să demonstrez legătura. Nu e prima dată când se face prin rude şi interpuşi. Nu-l putem acuza de lipsă de inteligenţă. El are declarat doar un teren de 1 ha la Marişel, în judeţul Cluj, unde şi-a făcut o casă de vacanţă şi o mică livadă", susţine Valer Marian. El a adăugat că dacă informaţiile sale se confirmă, atunci intervin toate rigorile conflictului de interese. "Aici e dublă competenţă, prima e în ţară, la ANI, şi apoi intră şi sub incidenţa Bruxellesului", a mai spus senatorul.

El a explicat că subvenţiile europene încasate pe cele două terenuri nu sunt orice subvenţii. "Sunt de certificare ecologică şi acestea sunt 6 ori mai mari decât subvenţiile acordate pentru terenurile arabile. Este vorba despre 600 de euro pe hectar", spune Valer Marian. Şi cum e vorba despre 180 de hectare, rezultă că rudele şi interpuşii lui Cioloş au încasat peste 1 milion de euro pe an.

Întrebat de ce a aşteptat până acum, după ce Dacian Cioloş a fost desemnat candidatul PNL la postul de premier, să facă aceste dezvăluiri, deşi deţinea informaţiile de 1 an şi jumătate, Valer Marian a răspuns: "E o coincidenţă. Eu am avut informaţii despre alţii, mai interesanţi. Nici nu i-am dat importanţă pentru că e interimar un an şi ca om mi-a făcut o impresie rezonabilă, de bun simţ, faţă de alţi premieri dinainte şi chiar de onestitate, dar, din păcate, nu-i aşa. Nu a fost dinadins, dar am zis că, dacă tot vrea să fie premier, ar fi onest din partea lui să lămurească această lucruri. Dacă rudele sau interpuşii săi au ei banii lor.... dar după informaţiile pe care le am, nu cred că nu a fost implicat. Şi o să mai apară şi alte conexiuni interesante".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră