Cine mai sprijină cultura? Premiile Constantin Brâncoveanu, o dovadă că valorile mai sunt recompensate

16 Sep 2015
Cine mai sprijină cultura? Premiile Constantin Brâncoveanu, o dovadă că valorile mai sunt recompensate
Cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la moartea sfântului domnitor-martir, Fundaţia Alexandrion Group lansa anul trecut prima ediţie a Galei Premiilor ”Constantin Brâncoveanu” pentru istorie și cultură, un demers lăudabil, la vremuri de restriște pentru cultură și nu numai. La ediția din 2014, Gala Premiilor Brâncoveanu i-a desemnat câștigători pe Dinu C. Giurescu, Tudor Gheorghe, Mircea Albulescu, Nicolae Breban, Ion Druță, Ion Ghinoiu, Ionel Oprișan, Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel fiind cel căruia i-a fost acordat Premiul special al Galei.

Ajunsă la a doua ediție, anul acesta, decernarea Premiilor Constantin Brâncoveanu este rezultatul strădaniilor Fundației Alexandrion Grupde a recompensa, așa cum a promis, valorile românești, de a onora oameni care și-au pus amprenta asupra culturii române. În plus, această a doua ediție este completată de o inițiativă lăudabilă, căci îi are în centrul atenției pe tineri.

În 2015 va fi organizată și o gală în cadrul căreia se vor desemna premii tinerilor care au dovedit că pot reuși în domeniile lor – cercetători, creatori, arhitecți și artiști care au făcut deja un pas important în carieră.

Premiul va fi intitulat ”Matei Brâncoveanu”, după numele fiului cel mic al domnitorului Constantin Brâncoveanu, sacrificat pentru credință împreună cu frații săi și cu Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu.

Dacă Gala Premiilor Brâncoveanu va avea loc în octombrie, Gala Premiilor Matei Brâncoveanu va avea loc în prima partea a lunii decembrie, iar până atunci nominalizații și laureații vor fi selectați de oameni de specialitate din presa de profil.

Juriul celei de-a doua ediții a Premiilor Brâncoveanu este format din academicianul Dan Berindei – președinte, Marina Constantinescu – membru, prof. univ. Dana Duma – membru, prof. Filaret Acatrinei – membru, prof. univ.dr. Ioan Scurtu – membru, prof. arh. Dorin Ștefan – membru, prof. univ. dr. Eugen Negrici – membru, prof. univ. dr. Grigore Constantinescu – membru, Magdalena Popescu-Bedrosian – membru, Dumitru Constantin – secretar.

Lista celor nominalizați pentru ediția din 2015 este lungă: 14 la categoria MUZICĂ, șapte, la ARTE PLASTICE, 13, la categoria ISTORIE, 13, la LITERATURĂ, 16, la TEATRU ȘI FILM și 12 la ARHITECTURĂ. Ar fi nedrept să spicuim nume din listă, căci este vorba despre personalități de necontestat, iar sarcina membrilor juriului va fi extrem de complicată. Lista poate fi consultată pe site-ul premiilebrancoveanu.ro.

”Prin acest demers ne dorim să răsplătim şi să oferin recunoaşterea meritată valorii inestimabile pe care o poartă cultura română şi, prin ea, toţi cei care o reprezintă. Îi onorăm astfel pe cei care cred în puterea minţii strălucite şi a spiritelor înalte, aducând un tribut special uriaşei moşteniri istorice lăsate de Constantin Brâncoveanu, una dintre figurile emblematice ale spiritualităţii noastre naţionale”, a spus la conferinţa de presă care a precedat a doua ediţie a Galei Premiilor Brâncoveanu Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion, fondatorul şi preşedintele Alexandrion Grup România (cel mai mare contributor la bugetul statului dintre companiile de profil, cu o sumă de 17,1 milioane de euro în perioada ianuarie-iunie 2015).

De altfel, Fundația Alexandrion Grup nu este la primele sale acțiuni de acest gen, ci este cea care a sponsorizat și Comitetul Olimpic Sportiv Român pentru Olimpiadele de la Atena, Beijing şi Londra, s-a implicat în zeci de acţiuni de binefacere pentru ajutorarea copiilor bolnavi sau a celor superdotaţi. Tot Fundaţia Alexandrion Grup a preluat sponsorizarea echipei masculine de handbal Steaua-Alexandrion şi a celei feminine de handbal din Cluj, “U” Alexandrion. Paralel cu sponsorizările în domeniul sportului, Fundaţia Alexandrion Grup a contribuit substanţial la reeditarea de către Patriarhia României a Bibliei de la Bucureşti. Această implicare în reeditarea unei cărţi importante pentru credinţa ortodoxă a românilor, dar şi fundamentală pentru evoluţia limbii române, l-a determinat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel să îi acorde lui Nawaf Salameh „Ordinul şi Medalia Sfinţii Martiri Brâncoveni”.

Gala Premiilor Brâncoveanu 2015 va avea loc pe 1 octombrie la Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, cu începere de la ora 18.00.

”Sunt surprins că se mai gândeşte cineva la amărâta cultură română şi apoi mai sunt mirat că Premiile Brâncoveanu au ajuns la ediţia a II-a. Evenimentele culturale se sting după prima ediţie”, a declarat profesorul universitar Eugen Negrici, membru al Juriului Premiilor Brâncoveanu 2015.

Statuetele reprezentându-l pe Constantin Brâncoveanu care vor fi oferite laureaţilor din acest an sunt realizate de maestul Ioan Bolborea.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră