Cinci români, pe LISTA NEAGRĂ a Moscovei.
Cioroianu, Chifu, Tomac, Chondon și Hațegan, declarați indezirabili în Rusia

30 Mai 2015
Cinci români, pe LISTA NEAGRĂ a Moscovei. <br />Cioroianu, Chifu, Tomac, Chondon și Hațegan, declarați indezirabili în Rusia
Ministrul olandez de externe, Mark Rutte, a dezvăluit, vineri, în timpul unei conferințe de presă, că Rusia a transmis mai multor ambasade europene o listă cu persoanele care nu mai au dreptul să intre pe teritoriul rus, informează Yahoo News, care citează AFP.

Concret, este vorba despre o listă cu circa 89 de personalități din Uniunea Europeană. Printre persoanele declarate indezirabile în Rusia se află și cinci români.

Documentul integral, publicat de presa finlandeză, îl puteți accesa AICI.

Cei cinci romîni, în ordinea prezentată de guvernul rus, sunt:

1. Iulian CHIFU, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu
2. Tiberiu-Liviu CHONDON, şeful Statului Major al Forţelor Navale
3. Eugen TOMAC, președintele PMP
4. Gheorghe HATEGAN, directorul general Transgaz
5. Adrian CIOROIANU, fostul ministru de externe, desemnat ambasador la UNESCO
Pe lista personalităților declarat indezirabile în Rusia se regăsește și liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt.

Reacția lui Eugen Tomac: Nu mă așteptam la o asemenea decizie

"În calitate de deputat care îi reprezint pe românii din Republica Moldova în Parlamentul de la București, dar și în calitate de fost secretar de stat și consilier al președintelui am încercat, în repetate rânduri, să atrag atenția în spațiul public românesc despre pericolul rusesc. Faptul că mă găsesc pe această listă îmi confirmă că insistența cu care am încercat să pun în discuție exact ce face Rusia astăzi și vedem că e limpede ce s-a întâmplat în Ucraina în ultima perioadă, plus insistența cu care încearcă să revină în forță, în ceea ce privește Republica Moldova, îmi confirmă că a iritat puternic poziția mea.

Am fost destul de critic la adresa Rusiei pentru că consider, în continuare, că cu o Rusie care își pierde din ce în ce mai mult din influență devine din ce în ce mai vulnerabilă și trebuie să fim pregătiți să discutăm despre această temă. Nu mă așteptam la o asemenea decizie, dar ce pot să vă spun este că știu foarte bine, și ca istoric, că Rusia este statul care a amputat România printr-o înțelegere cu Hitler și știu că acest lucru irită foarte mult la Moscova. Am observat recent cum Putin aducea elogii Pactului Ribbentrop-Molotov și e un subiect de interes pentru Federația Rusă, păcat că nu reprezintă un subiect de interes major și pentru clasa politică de la București", a declarat președintele PMP, în cadrul unei intervenții TV .

Iulian Chifu, fostul consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, a transmis pe Facebook că nu poate comenta "alegatii, presupuneri, asertiuni neprobate. E o forma de respect fata de media".

"Nu aveam in plan vacanta in Rusia. Daca asta e pretul pentru a comenta liber si argumentat incalcarea de catre Rusia a regulilor dreptului international si a angajamentelor de securitate europene in Georgia si Ucraina, merita!", a mai scris Chifu pe rețeaua de socializare. (V.M.)




Alte stiri din Actualitate

Ultima oră