Cercetătorii români vor fi plătiţi cu până la 4.300 de euro pe lună, după modificarea regulilor de salarizare în Programul Orizont 2020

02 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Cercetătorii români vor fi plătiţi cu până la 4.300 de euro pe lună, după modificarea regulilor de salarizare în Programul Orizont 2020

Cercetătorii care lucrează în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană vor primi un salariu cel puțin la fel de mare ca atunci când sunt implicați în proiecte naționale. În plus, ei vor fi eligibili pentru o retribuție suplimentară de până la 8.000 de euro, pe an, se arată într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene la București

Comisia Europeană a anunțat luni, la Bruxelles, prin vocea Comisarului pentru Cercetare, Știință și Inovare, Carlos Moedas, schimbarea regulilor de salarizare pentru cercetătorii din programul Orizont 2020, schimbare care va permite cercetătorilor români să fie plătiți cu până la 4.300 de euro pe lună (exclusiv taxele plătite de angajator), în loc de plata la nivel de salariu de bază în propria instituție de cercetare, ca până în prezent.

Prin modificarea menționată, Comisia a ajustat conceptul de salarizare din Formularul-model de acord de finanțare nerambursabilă (grant) din programul Orizont 2020, pentru a-l pune în concordanță cu practicile naționale. Noua măsură se aplică retroactiv în toate proiectele în curs, finanțate prin Orizont 2020.

În esență, decizia permite plata la nivelul standard din proiectele de cercetare finanțate la nivel național, care, în mod paradoxal, prin introducerea regulii ,,salariului de bază’’ la nivel european, permiteau o remunerare mult mai interesantă decât proiectele europene.

Europarlamentarul român Sorin Moisă a adresat o scrisoare pe această temă Președintelui Comisiei Europene în data de 18 noiembrie 2016, atrăgându-i atenția asupra absurdului unei situații în care Comisia Europeană încurajează, pentru motive birocratice de neînțeles, emigrarea elitei tehnice și științifice a României, respectiv îndepărtarea acesteia de Uniunea Europeană, scrie caleaeuropeana.ro. Acesta a explicat că, în România, din motive financiare, filosofia de remunerare a cercetătorilor este bazată pe proiecte, salariul de bază al cercetătorilor, în general foarte mic, încurajându-i pe aceștia să aplice pentru proiecte de cercetare, și a cerut găsirea unei soluții care să permită plata decentă a cercetătorilor români, arată sursa citată.

În răspunsul său din 9 decembrie, Președintele Juncker a mulțumit europarlamentarului român că i-a adus la cunoștință această “problemă importantă”, pe care a promis să o rezolve ,,în mod rapid și efficient”. Pe 8 decembrie 2016, Sorin Moisă a avut o întâlnire de lucru cu Comisarul Moedas, pentru a stabili detaliile practice și calendarul modificării regulilor.

Programul Orizont 2020 este un amplu program de Cercetare și Inovare derulat de Uniunea Europeană.  Orizont 2020 este instrumentul financiar de implementare a Uniunii Inovării, iniţiativa Europa 2020 ce vizează asigurarea competitivităţii globale în Europa.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră