CENTENAR. Cofetăriile magice ale Bucureștiului anilor ’70 (II)

21 Sep 2018
CENTENAR. Cofetăriile magice ale Bucureștiului anilor ’70 (II)

În episodul trecut vă promiteam scurte istorii ale celor mai celebre cofetării ale anilor ’70.

Să începem cu singura care, într-o oarecare măsură, mai funcționează și astăzi (deși nu în același loc). Cofetăria Capșa este, de altfel, și singura dintre cele patru care a supraviețuit cutremurului din 1977. Deschisă de Grigore Capșa în 1971, aproape de magazinul Victoria, cofetăria nu era neapărat cea mai populată a vremii, deoarece bucureștenii o considerau prea aristocratică și cu prețuri ușor piperate. Nici spațiul interior nu era foarte generos, dar se spune că toate se compensau prin calitatea excepțională a fursecurilor servite.

Cam la același nivel de pretenții și prețuri era cofetăria Nestor (redenumită ulterior Republica de către comuniști), situată la doi pași de rivala Capșa, vizavi de fostul hotel Splendid, la intersecția dintre Calea Victoriei și Ion Câmpineanu, într-un bloc construit în 1937 de arhitectul Duiliu Marcu. Nestor era chiar mai scumpă decât Capșa, dar oferea și o varietate de dulciuri mai mare și cu parfum nițel mai exotic, cele mai lăudate prin oraș fiind cataifurile, trufele și ”langues de chats”.

Poate cea mai faimoasă dintre cofetăriile vremii era Scala, care beneficia de faptul că împărțea spațiul cu celebrul cinematograf. Grație poziționării, întâlnirile romantice dintre adolescenți se petreceau mai ales acolo, oferta „prăjitură + film” în același loc și în aceeași seară fiind, de obicei, una cu care greu îi puteau rezista chiar și cele mai pretențioase dintre domnișoare.

În fine, a patra cofetărie de poveste a anilor ’70 era Casata, situată în piața Romană, la parterul unui bloc construit în 1938 de Jean Văleanu. Casata era probabil și cea mai ieftină, deci și cea mai populară dintre cele patru. Însă prețurile mici nu veneau și cu o calitate redusă, pentru că mai tot Bucureștiul știa, acum 50 de ani, că la Casata găsești cel mai bun profiterol din oraș.

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră