Cel mai căutat CRIMINAL din România, arestat pentru 30 de zile

11 Ian 2016 | scris de Mara Răducanu
Cel mai căutat CRIMINAL din România, arestat pentru 30 de zile

Considerat cel mai căutat criminal din România, Vasile Miron a fost adus din Germania sub escortă, vineri seară, în urma cooperării polițienești internaționale cu autoritățile judiciare din Germania. Pe numele acestuia era emis un mandat european de arestare, pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat. El a fost dus sâmbătă la Tribunalul București, pentru confirmarea mandatului de arestare emis anterior în lipsă. Vasile Miron, de 42 de ani, este principalul suspect în cazul morții unui copil de 10 ani, Alexandru Andrei Agape, din satul Covasna, comuna Coștuleni, județul Iași, al cărui trup a fost găsit într-o râpă la sfârșitul lunii mai 2015.

Presa locală a relatat că băiatul provenea dintr-o familie săracă și mai avea trei frați, fiind nevoit să muncească cu ziua prin sat. A fost văzut în viață ultima oară pe 29 mai 2015, când s-a urcat într-o căruță cu doi străini. Părinții i-au anunțat dispariția abia după 10 zile, crezând că băiatul era la o stână, unde mai muncea pentru mâncare. Trupul copilului a fost descoperit de un sătean într-o râpă, la zeci de metri distanță de drumul principal, într-o zonă cu vegetație, iar anchetatorii au stabilit că el a fost ucis cu cruzime.

Principalul suspect este Vasile Miron, care venise în vizită la rude din comuna Coștuleni în perioada dispariției copilului. El a fost identificat ulterior în Germania. După ce procurorii din Iași au deschis un dosar penal în acest caz și au audiat zeci de săteni, ancheta a fost preluată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care au făcut demersuri pentru aducerea în țară a lui Vasile Miron din Germania.

Cine este Vasile Miron 

Vasile Miron, suspectat că, în urmă cu patru luni, ar fi ucis un copil de zece ani, în comuna ieşeană Costuleni, după care a plecat la muncă în străinătate a fost deăistat şi reţinut. El era dat în urmărire internaţională. „În urma colaborării dintre poliţiştii români și germani, în cadrul unei operaţiuni de tip E.N.F.A.S.T., a fost depistat un bărbat care era urmărit internaţional pentru infracţiuni cu violenţă. La data de 19 noiembrie a.c., în urma unei operaţiuni E.N.F.A.S.T. (European Network of Fugitive Active Search Teams) desfăşurate de poliţiştii Serviciului Urmăriri - Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în cooperare cu poliţiştii din Germania, a fost depistat şi reţinut un bărbat care erau urmărit internaţional.

Astfel, în localitatea Rodgau din Germania, poliţiştii au depistat un bărbat, de 42 de ani, urmărit naţional şi internaţional de autorităţile judiciare române, care se sustrăgea de la executarea unui mandat de arestare preventivă emis pe numele său de Tribunalul București, pentru săvârşirea infracţiuni de omor calificat. Cel în cauză este bănuit că, în cursul lunii mai a.c., ar fi aplicat mai multe lovituri cu un corp contondent unui minor în urma cărora acesta a decedat. Cel în cauză a fost arestat în Germania, fiind declanşată procedura de predare către autorităţile române“, potrivit Poliţiei Române.

Ce s-a întâmplat cu băiatul de zece ani găsit mort într-o râpă

Băiatul, Andrei A., în vârstă de zece ani, a dispărut de acasă în 29 mai, însă părinţii copilului au reclamat dispariţia abia în 7 iunie. Copilul a fost găsit mort într-o râpă, la sfârşitul lunii septembrie, de către un bărbat, în localitatea ieşeană Costuleni, trupul băiatului fiind învelit într-o pătură şi legat cu o panglică.

În 16 iunie, Serviciul de Investigaţii Criminale de la Poliţia Judeţeană Iaşi a sesizat Parchetul Tribunalului în cazul dispariţiei copilului, în condiţiile în care existau suspiciuni că minorul ar fi putut fi ucis, dispunându-se iniţial începerea urmăririi penale in rem pentru omor.

În 28 iulie, procurorii au decis efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Vasile Miron, pentru omor. Acesta nu a dat declaraţii procurorului, existând indicii că este plecat din ţară. În 5 august, după câteva săptămâni de anchetă, procurorii Parchetului Tribunalului Iaşi au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Vasile Miron, însă judecătorii de la Tribunalul Iaşi au respins propunerea.

Instanţa a arătat, în motivarea deciziei, că procurorii ar fi încălcat procedurile privind învinuirea, antecedentele penale ale suspectului neputând constitui probe.

"Verificând actele de urmărire penală anterior expuse, judecătorul constată că au fost încălcate dispoziţiile potrivit cărora persoanei care a dobândit calitatea de suspect i se aduce la cunoştinţă, înainte de prima sa audiere, această calitate, fapta de care este suspectat, încadrarea juridică, drepturile procesuale, încheindu-se în acest sens un proces-verbal, respectiv punerea în mişcare a acţiunii penale este comunicată inculpatului de către organul de urmărire penală care îl cheamă pentru a-l audia. În acest sens, din actele dosarului de urmărire penală prezentat instanţei rezultă că nu au fost întreprinse demersuri pentru citarea şi aducerea inculpatului la audieri, neexistând la dosar nicio dovadă în acest sens, împrejurare de natură să încalce dreptul de apărare al inculpatului", potrivit documentului citat. Judecătorii menţionau că, din declaraţiile martorilor, rezulta "în mod cert" că băiatul a fost văzut ultima dată împreună cu Vasile Miron, dar că nu a fost identificat cadavrul copilului, iar probele procurorilor nu furnizau date care să arate că bărbatul ar fi săvârşit infracţiunea de omor.

În documentul citat se precizează, totodată, că propunerea de luare a măsurii arestării preventive trebuie să fie motivată, însă referatul întocmit de procurori conţine o descriere a împrejurărilor dispariţiei minorului şi ”considerente privind prezumtivul autor”.

”Susţinerile procurorului privind conduita inculpatului şi antecedentele sale penale nu constituie probe care, coroborate cu declaraţiile martorilor, să nască presupunerea rezonabilă că inculpatul ar fi implicat în săvârşirea infracţiunii de omor vizată de ancheta penală şi pentru care se solicită arestarea preventivă”, se mai menţionează în motivare. Procurorii au contestat decizia judecătorilor Tribunalului Iaşi, iar în 21 august, şi Curtea de Apel Iaşi a respins cererea de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă.

Vasile Miron a fost eliberat condiţionat după ce, în 2004, a fost condamnat pentru omor

Potrivit unor surse judiciare, Vasile Miron a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Botoşani în octombrie anul trecut, după ce a ispăşit trei sferturi din pedeapsa de 15 ani de închisoare, la care a fost condamnt pentru omor, în 2004, printr-o sentinţă a Tribunalului Bucureşti.

Vasile Miron, în vârstă de 44 de ani, a fost arestat în 2002, iar doi an mai târziu a fost condamnat pentru uciderea unei fete de 16 ani, fiind liberat condiţionat în 7 octombrie 2014, după efectuarea a trei sferturi din pedeapsă, conform prevederilor Codului Penal. După eliberarea din închisoare, Miron ar fi locuit cu o mătuşă de-a sa, în satul Covasna, comuna Costuleni.

În interviul publicat de Active News a publicat însă un interviu cu Vasile Miron în care bărbatul susţine că este nevinovat şi că a plecat din ţară la aproape zece zile de la dispariţia copilului, anunţând că va merge să lucreze în Germania: ”Copilul a dispărut la sfârşitul lunii mai. 28-29... Deci, eu am mai stat încă aproape zece zile acolo. Eu cred că cineva care se simţea vinovat pentru ceva nu mai stătea în locul respectiv, nu?”. Bărbatul mai spune că pentru identificarea autorului crimei ar trebui verificate camerele de luat vederi din centrul satului.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră