România, condamnată de CEDO în cazul tragediei de la Mihăileşti

21 Iul 2015
România, condamnată de CEDO în cazul tragediei de la Mihăileşti
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat din România. De data aceasta, unul dintre cei găsiţi vinovaţi de judecători pentru tragedia de la Mihăileşti din 2004, Ionel Neagoe, a depus o plângere în care reclama că în cazul său nu s-a respectat dreptul la prezumţia de nevinovăţie prin declaraţiile publice făcute de fostul preşedinte Traian Băsescu şi judecătoarea Gina Ignat.

Decizia CEDO face referire doar la declaraţiile publice ale judecătoarei Gina Ignat.

Ion Gheorghe, Ionel Neagoe şi Mihai Gună sunt cei trei inculpaţi în dosarul privind accidentul de la Mihăileşti, în urma căruia au murit 18 persoane, iar alte 13 au fost rănite. Iniţial au fost condamnaţi la câte patru ani de înnchisoare cu executare de Judecătoria Focşani, dar au fost achitaţi de Tribunalul Vrancea.

Atunci, pe 7 octombrie 2007, fostul preşedinte Traian Băsescu a reacţionat imediat. Acesta a declara: "Vă daţi seama că este dificil pentru un preşedinte să contrazică o decizie a instanţei, dar am înţeles că nu este definitivă şi irevocabilă. Este o cale de atac şi cred că obligaţia pe care o au cei care au făcut plângere este să meargă mai departe. Nu pot discuta hotărârea judecatorească, dar pare nedreaptă, când transportul se făcea in condiţii ilegale, fără acte, fără maşină bine pusă la punct. Mi se pare nedrept".

Câteva luni mai târziu, pe 29 februarie 2008, preşedintele Curţii de Apel Galaţi, Gina Ignat, în calitate de purtător de cuvânt declara că: "probabil, completul Curţii de Apel va schimba sentinţa dată de Tribunalul Vrancea. Presupun că e vorba de o condamnare a inculpaţilor şi de confirmare a sentinţei Judecătoriei Focşani." Ceea ce s-a şi întâmplat.

CEDO a respins plângerea lui Ion Neagoe în ceea ce priveşte declaraţia lui Traian Băsescu, pentru că depăşise termenul de şase luni pentru depunerea ei. În schimb, referitor la declaraţia magistratului, judecătorii de la CEDO au apreciat că aceasta nu s-a limitat la a informa asupra procesului, ci a inclus o opinie personală privind vinovăţia inculpatului.

Pentru aceste afirmaţii, CEDO a decis ca statul român să îi plătească lui Neagoe 3.600 de euro cu titlul de prejudiciu moral.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră