Cea mai adâncă mină din Europa, de la Petrila, s-a închis. A procesat sute de tone de cărbune pe oră

30 Oct 2015
Cea mai adâncă mină din Europa, de la Petrila, s-a închis. A procesat sute de tone de cărbune pe oră
Cea mai veche mină de cărbune din România, deschisă la Petrila în 1859, s-a închis vineri în conformitate cu promisiunile autorităților de la București de a închide minele neprofitabile. Evenimentul a atras atenția agenției franceze de știri France Presse, care a dedicat un articol închiderii minei din România, articol preluat de goodplanet.info.

A procesat sute de tone de cărbune pe oră, a fost cea mai adâncă mină din Europa, şcoală pentru generaţii de specialişti în minerit şi are în patrimoniu instalaţii care funcţionează perfect de multe zeci de ani, dar a şi luat zeci de vieţi. Mina Petrila va înceta să funcţioneze la 30 octombrie 2015 şi totul va fi dezafectat, mutat, închis. O petiţie online se opune demolării patrimoniului industrial de la Petrila, scrie și stiri.tvr.ro.

Miercuri 21 octombrie 2015, a fost ultima zi cu plan de producţie. De joi nu s-a mai săpat, urmează dezechiparea abatajului, evacuarea cărbunelui, iar în 30 octombrie, la schimbul IV, Mina Petrila va da ultimele tone de cărbune, a precizat Aurel Anghel, director general Societăţii Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului, potrivit stiri.tvr.ro.

”Este un moment trist pentru Valea Jiului, care va marca viața tuturor celor care, la fel ca mine, au lucrat aici”, a declarat directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Aurel Anghel, citat de AFP.

Cei câțiva zeci de mineri prezenți la o scurtă ceremonie au păstrat un moment de reculegere în memoria colegilor lor care și-au pierdut viața în diferite accidente miniere. Unul dintre cele mai grave accidente a avut loc în 2008, când 13 mineri și-au pierdut viața.

Petrila, care este și cea mai adâncă mină din România cu galerii care coboară până la o adâncime de 940 de metri, nu mai avea în ultimele luni de funcționare decât 30 de mineri, față de 5.000 în perioada comunistă. Mina a atins vârful de producție în anul 1983, când a livrat 1,2 milioane tone de huilă. Comparativ, anul trecut nu a livrat decât 110.000 de tone.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră