Ce prevede noul proiect al Legii Educaţiei: BAC-ul susţinut în timpul anului, evaluare cu calificative în gimnaziu

02 Iun 2015
Ce prevede noul proiect al Legii Educaţiei: BAC-ul susţinut în timpul anului, evaluare cu calificative în gimnaziu
Noua Lege a Educaţiei intră în dezbatere publică după 6 ani de blocaj în Senat. În tot acest timp, mai multe partide au venit cu amendamente. O formă finală ar trebui trecută prin Parlament la sfârşitul anului, promite Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei.

Câmpeanu a declarat că acest proiect de lege poate rămâne în proporţie de 90% aşa cum este, sau poate suferi modificări de până la 40%. Atât cât este necesar ca forma finală să fie coerentă şi să ofere un cadrul legislativ solid.

În acest moment, proiectul aflat în dezbatere publică prevede:

trei probe în plus la evaluarea de la clasa a VIII-a şi învăţământ profesional redus de la 3 la 2 ani

evaluare cu calificative în gimnaziu

la Evaluarea Naţională vor fi probe scrise la limba şi literatura romană şi la limbă maternă, precum şi o probă scrisă transdisciplinara, mai exact o probă comună la matematică şi ştiinţe.

admiterea la liceu sau la scoala profesională se realizează prin concurs

în cazul în care, la un liceu, numărul candidaţilor la un profil, potrivit primei opţiuni, este mai mare decât numărul locurilor oferite, liceul organizează, pentru acel profil, o probă de admitere.

admiterea la şcolile profesionale se face prin concurs, în baza portofoliului educaţional.

probele orale de la examenul de bacalaureat, susţinute în cursul anului şcolar

contract educaţional încheiat de unităţile de învăţământ cu părinţii

Imediat după ce presa a preluat proiectul Legii Educaţiei, Ecaterina Andronescu, preşedinta Comisiei de Învăţământ din Senat, a declarat că „noua“ Lege a Educaţiei, pusă în dezbatere publică, este o ciornă din 2011, care nu a mai fost actualizată cu cele mai recente modificări operate în legea care e acum în vigoare. Acesta urmează să fie adus la zi, cu toate amendamentele, iar apoi să fie supus dezbaterii publice. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră