Casa Regală l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României și i-a retras titlul de principe

10 Aug 2015
Casa Regală l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României și i-a retras titlul de principe
Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I a dat publicității, pe site-ul Casei Regale, un mesaj prin care comunică faptul că la 1 august, Majestatea Sa, Regele Mihai, a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al României" și calificativul de "Alteță Regală". De asemenea, Regele l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României.

Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeași zi, se arată în comunicat.

”În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți.

Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat”, se arată în comunicatul Casei Regale.

”Alteța Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele”, se precizează în documentul citat.

Miercuri, 1 aprilie 2015, Alteța Sa Regală Principele Nicolae a împlinit vârsta de 30 de ani.

Principele Nicolae s-a născut la 1 aprilie 1985, la Geneva, fiu al ASR Principesei Elena și al domnului Robin Leslie Medforth-Mills, oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În 2010, la împlinirea vârstei de 25 de ani Majestatea Sa Regele Mihai I i-a conferit titlul de Principe al României și calificativul de Alteță Regală, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Elisabeta.

Din anul 2007, potrivit Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României, Principele Nicolae este al treilea în Linia de succesiune la Coroana României.

Decorat de Regele Mihai cu Decorația regală Nihil Sine Deo (2010) și cu Marea Cruce a Ordinului Coroana României (2013).

Ciclul primar şi gimnazial la şcoala Argyle House din Sunderland, Marea Britanie, până în anul 1999. Din 1999, a urmat cursurile Colegiului Shiplake, din Henley on Thames, Marea Britanie.

Pe parcursul liceului, Principele Nicolae a dobândit certificatul GCSE în matematică, franceză, germană, literatură şi limbă engleză, tehnologia informaţiei, geografie şi ştiinţe (chimie, biologie, fizică), iar apoi a absolvit şi nivelul avansat al GCSE („A-level”) în franceză, ştiinţa afacerilor şi educaţie fizică.

În anul 2004, Principele a fost lider asistent al unei expediții în Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe. În 2005, a locuit pentru 4 luni în Kenya și a participat la o expediție în Madagascar. În anul 2006, Principele a fost angajat în Kenya pentru a antrena trupele Armatei Britanice în Rafting.

Între 2009 şi 2012, Principele Nicolae a urmat cursurile universitare la Colegiul Royal Holloway, Universitatea din Londra, în management.

Principele este pasionat de sport, practicând de-a lungul timpului fotbal, hockey, rugby, cricket, tenis, kayak, canoe și, ocazional, tenis.

Începând din 2010, Principele a realizat vizite în multe orașe, dintre care: Bacău, Iași, Chișinău, Orhei, Soroca, Bălți, Tulcea și Delta Dunării, Buzău, Râmnicu Sărat, Craiova, Galați, Brăila, Piatra Neamț, Slatina, Alexandria, Sinaia, Calafat, Cugir, Sibiu, Cluj, Sighișoara, Alba Iulia, Târgu Mureș, Brașov, Arad, Timișoara.

Activitatea caritabilă a Principelui cuprinde colaborarea cu Școala Britanică din București, într-un proiect pe teme ecologice, și susținerea organizațiilor de mediu ,,Mai Mult Verde” și „Tășuleasa Social”.

Principele Nicolae a acordat Înaltul Patronaj proiectului „Planet BSB” derulat de British School of Bucharest. De asemenea, a acordat Înaltul Patronaj și coordonează Asociația Curtea Veche, dedicată promovării cititului în rândul copiilor. Principele Nicolae este ambasador al Organizației internaționale Duke of Edinburgh Award.

În prezent, Alteța Sa Regală colaborează cu Editura Curtea Veche.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră