Carol al II-lea va fi reînhumat în Noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș

13 Feb 2019 | scris de M.C.
Carol al II-lea va fi reînhumat în Noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș Galerie foto (2)

La 66 de ani de la moartea sa, Carol al II-lea își va găsi odihna lângă fiul său, Regele Mihai, relatează stiri.tvr.ro.

Osemintele lui Carol al II-lea vor fi mutate în Noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeş. 

Vor fi oficiate două slujbe, una în vechea Mănăstire Curtea de Argeș, unde au fost înmormântați primii regi ai României, Carol I, Elisabeta, Maria și Ferdinand și o altă ceremonie în noua necropală Regală.

Carol al II-lea este singurul Rege al României care a avut până acum locuri de veci în afara bisericii.

A locuit în exil, în Portugalia, la Vila Mary e Sol, alături de Elena Lupescu și a murit în 4 aprilie 1953, înainte să împlinească 60 de ani.

A avut parte de funeralii regale, pentru că se înrudea cu regii Portugaliei.

Guvernul României a decis repatrierea osemintelor lui Carol al II-lea, abia în 2003, la 14 ani de la căderea comunismului. La 14 februarie 2003, acestea au fost reînhumate într-o capelă a Mănăstirii Curtea de Argeş (necropolă domnească). 

Regele Mihai nu l-a iertat niciodată pe tatăl său și nu a participat nici la înmormântare, nici la ceremonia de repatriere. În 2003, l-a reprezentat în Portugalia Principele Radu.

Sicriul cu osemintele lui Carol al II-lea au stat până acum într-o criptă, pentru că nu mai era loc în Mănastirea Curtea de Argeș.

Noua catedrală, unde va fi reînhumat, a fost finalizată abia la moartea Reginei Ana.

Familia Regală vrea să mute acolo și osemintele Reginei Mame-Elena din  Elveția și pe cele ale micuțului prinț Mircea, de la Bran.

Născut la 15.X.1893, la Sinaia, Carol al II-lea a fost primul copil al regelui Ferdinand I şi al reginei Maria.

Rege între anii 1930 şi 1940, Carol al II-lea a părăsit România în septembrie 1940, a locuit un timp în Brazilia şi după 1947 s-a stabilit în Portugalia (m. 1953, la Lisabona).

A absolvit Şcoala Fiilor de Militari din Iaşi şi Şcoala de Ofiţeri din Bucureşti în 1909, când a fost înaintat sublocotenent şi a fost încadrat în Regimentul de vânători de munte.

A urcat treptele ierarhiei militare până la gradul de general.

Principele moştenitor Carol s-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu principesa Elena a Greciei, iar la 25 octombrie 1921 s-a născut, la Castelul Foişor din Sinaia, fiul lor, Mihai, viitorul rege al României (1927-1930; 1940-1947).

Carol a renunţat de trei ori la calitatea de principe moştenitor al coroanei României.

La 8 iunie 1930, Parlamentul îl proclamă pe principele Carol rege al României, sub numele Carol al II-lea, iar regele Mihai redevine prinţ moştenitor, primind titlul de ''Mare Voievod de Alba Iulia”.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei, MS Margareta va fi reprezentată la ceremonia funerară de principele Radu. De asemenea, vor lua parte principesa Sofia şi principesa Maria.

Ceremonia funerară va începe cu un serviciu religios oficiat în Vechea Catedrală şi se va încheia cu ceremonia înhumării în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

Îşi vor da concursul militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, precum şi cei ai Batalionului Vânători de Munte 33 „Posada” din Curtea de Argeş.

Televiziunea Română va transmite în direct ceremonia funerară a Regelui Carol al II-lea.

UPDATE

Militari ai Corpului de Gardă „Mihai Viteazul” au depus sicriul în vechea Catedrală din Curtea de Argeş. Stindardul Regelui, cel original, repatriat din Portugalia în 2003, a fost aşezat la catafalc.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră