Când PRIMARII PENALI trag după ei funcţionari din GUVERN

15 Iun 2015
Când PRIMARII PENALI trag după ei funcţionari din GUVERN
De mai bine de o săptămână problemele par să se ţină lanţ de Guvernul României. De la premier, pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale, până la un ministru din coaliţie care a jignit o ţară întreagă, la demisii şi scenarii de tot soiul, discuţiile din jurul Executivului par să nu se mai încheie.

Astfel, sâmbătă, Valeriu Todiraşcu, senator independent, a depus o plângere penală împotriva Guvernului. Potrivit acestuia, reprezentantul Guvernului ar fi dezinformat Senatul astfel încât propunerea legislativă privind încetarea mandatului primarilor care au condamnări să nu fie avizată.

Practic, legea prevede că mandatul aleşilor locali încetează doar în cazul în care aceştia au fost condamnaţi, în mod definitiv, la o pedeapsă privativă de libertate.

Atunci când sunt condamnaţi cu suspendare pentru infracţiunile de corupţie sau de serviciu, aceştia îşi pot păstra liniştiţi postul, motiv pentru care senatorul Valeriu Todiraşcu a propus îndreptarea deficienţelor actualei legii, însă s-a lovit de refuzul colegilor săi parlamentari, refuz care, în opinia lui, a fost influenţat, cel mai probabil, de poziţia exprimată de reprezentatul Guvernului în cadrul dezbaterilor, arată senatorul într-un comunicat remis presei. 

Astfel, Valeriu Todiraşcu a depus, sâmbătă, o plângere penală pe numele secretarului de stat de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, doamna Sirma Caraman, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, infracţiune ce a dus la perpetuarea situaţiei în care cetăţenii unei comunităţi trebuie să suporte în continuare să fie conduşi de aleşii locali condamnaţi definitiv pentru corupţie, până la expirarea mandatului acestora, situaţie care prejudiciază interesul naţional.

2012 – 2016 - Un mandat dificil pentru primari

În ultimul an, zeci de primari au avut probleme cu legea. De la primării de comune, până la primării de municipii, edilii au fost fie reţinuţi preventiv, fie plasaţi în arest la domiciliu.

Astfel, de la Marian Vanghelie, primar al Sectorului 5 din Bucureşti, până la Radu Mazăre, primar al Constanţei, la edilii din Iaşi, Piteşti sau Ploieşti, lista pare să nu se mai termine. Nici oraşele mici nu par să se simtă mai bine: Miercurea Ciuc, Năvodari, Rădăuţi, Recaş, Gheorgheni, sunt doar câteva dintre zonele unde primarii au probleme cu legea.

Oraşul Rădăuţi din Judeţul Suceava a reuşit preformanţa de a ajunge un caz unic în România, acolo dizolvându-se şi consiliul local. Prefectul aşteaptă un act normativ care să rezolve blocajul din Ruăduţi, unde angajaţii primăriei nu şi-au putut încasa nici salariile.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră