România, loc codaș într-un clasament al calității rețelei feroviare

28 Apr 2015
România, loc codaș într-un clasament al calității rețelei feroviare
 Intensitatea utilizării, calitatea serviciilor, securitatea: trenurile elvețiene sunt, potrivit unui studiu internațional, cele mai performante din Europa, înaintea Suediei și a Franței și cu mult înaintea României, scrie arcinfo.ch.
Elveția are cel mai performant sistem feroviar din Europa, înaintea Suediei și a Franței, potrivit unui studiu al Boston Consulting Group (BCG), dat publicității marți.
Acest studiu vizează evaluarea performanței rețelelor feroviare din 25 de țări europene, bazându-se pe trei cristerii: intensitatea utilizării sistemului feroviar, calitatea serviciilor și securitatea.
”Ca și Suedia, Danemarca, Finlanda și Germania și Franța, Elveția se remarcă prin sistemul său feroviar foarte performant”, a afirmat Agnes Audier, director asociat și coautor al raportului. 

Mai puțin bine clasați
 
Austria, Marea Britanie, Republica Cehă, Olanda, Luxemburg, Spania, Italia, Belgia și Norvegia întregistrează ”o performanță în general bună, dar rezultate extrem de variabile, în funcție de parametrii evaluați”.
 
Cel mai prost clasați

În fine, Slovenia, Irlanda, Lituania, Ungaria, Letonia, Slovacia, România, Polonia, Portugalia și Bulgaria ”au scoruri globale mai slabe, din cauza problemelor de securitate pe rețelele lor”.
Studiul subliniază că și calitatea sistemului feroviar este corelată cu nivelul de cheltuieli publice pe cap de locuitor și cu importanța îndreptării investițiilor publice către infrastructuri, mai degrabă decât spre operatorii feroviari, cum se întâmplă în Finlanda, Suedia, Olanda.
Din contră, România, Polonia, Lituania, Luxemburgul, Slovacia alocă majoritatea subvențiilor publice unor operatori feroviari, mai arată studiul.
Elveția, Franța, Germania, Spania, Italia, Republica Cehă, Marea Britanie, Austria, Belgia, Ungaria, Bulgaria, Letonia repartizează subvențiile între operatorii feroviari și gestionarii de infrastructură. (M.C)


 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră