Câinii din România, în pericol! Cum vrea un consilier local să facă patrupezii să nu mai latre

17 Feb 2016 | scris de Veronica Micu
Câinii din România, în pericol! Cum vrea un consilier local să facă patrupezii să nu mai latre

Deși pare halucinantă, inițiativa lui Ciulea este cât se poate de serioasă, urmând să fie prezentată membrilor Consiliului Local și "potrivit prevederilor legale, peste puţin timp ar urma să fie organizată şi o dezbatere publică pe această temă".

Ciulea se jură că animalele nu vor suferi

"Propun modificarea articolului 7 prin introducerea unui aliniat nou, respectiv aliniatul 7, cu următorul conținut: obligarea deținătorilor persoane fizice și juridice de câini care tulbură liniștea publică a locatarilor la casă prin lătratul continuu prin intensitate mare, acest lucru să se facă cu acordul vecinilor în scris și totodată să-și opereze animalul la corzile vocale sau după caz înstrăinarea animalului", scrie Ioan Ciulea în propunerea depusă la Aparatul Permanent de Lucru al Consiliului Local Mediaş.

Consilierul PPDD a declarat pentru mariustuca.ro că n-ar fi vorba despre scoaterea corzilor vocale, așa cum scrie toată presa sibiană, ci despre o "incizie mică și inofensivă" (Sîc!) pe corzile vocale care ar diminua intensitatea lătratului.

"Câinilor nu le vor fi scoase corzile vocale, ci operate. Nu le taie corzile vocale, le face o mică incizie. Este vorba despre corzile vocale ale câinilor care latră cu intensitate mare, care tulbură liniștea locatarilor din acest oraș. Ca și consilier local, am propus ca acești câini care lătră zgomotos, din cauza cărora oamenii care se duc la serviciu nu se pot odihni, care tulbură liniștea copiilor sau a pensionarilor, să fie operați...prin medicul veterinar sau să se găsească alte soluții", spune consilierul.

Ciulea se jură că animalele nu vor suferi, că este o incizie simplă și inofensivă, așa "cum se face în toată lumea civilizată".

"Astfel de intervenții se fac mai ales în Europa...totuși, câinele nu suferă absolut deloc și nu va mai avea un lătrat așa puternic. Este ceva normal, animalul nu suferă. Nu este un abuz asupra animalelor. Țările civilizate adoptă această metodă...Propunerea mea va fi dezbătută într-o ședință publică și va fi supusă votului. Este inițiativa mea...eu m-am gândit, am stat și analizat situația și îmi asum acest proiect. Deocamdată vrem să vedem reacția cetățenilor", a spus Ciulea.

Consilierul PPDD ne-a mărturisit că propunerea sa este încă în faza de "publicitate". Măsura sa vizează doar orașul Mediaș, dar, dacă va avea succes, spune Ciulea, poate fi aplicată la nivelul întregii țări.

Colegii lui Ioan Ciulea vor discuta inițiativa acestuia săptămâna viitoare, când este programată ședința Consiliului Local aferentă lunii februarie. “Potrivit legii administrației publice locale, consilierii locali pot veni cu propuneri. Acestea vor fi prezentate consilierilor locali care vor decide în consecință“, a declarat primarul Mediașului, Teodor Neamțu.

Ce spun specialiștii: Operația la corzile vocale, interzisă!

Reducerea intensității lătratului presupune ca patrupedului să îi fie secţionate corzile vocale parţial sau total. Operația este însă considerată inutilă și nedreaptă față de câine, pentru că nu are beneficii medicale asupra lui, spun specialiștii. În plus, operația, și mai ales anestezia, presupun întotdeauna riscuri. 

"Anestezia nu este sigură. Câinele sedat este în pericol de a face stop cardio-respirator, iar operația nu poate produce decât o suferință inutilă. Există riscul ca animalului să-i fie periclitată capacitatea de înghiţire, respiraţia și poate chiar să nu mai latre deloc. Consilierul care a avut această inițiativă nu cunoaște probabil faptul că ne-am aliniat legislației europene privind drepturile animalelor și că intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor sunt interzise și pot fi pedepsite chiar cu închisoarea", a declarat pentru mariustuca.ro Mihaela Iriș, medic veterinar.

Specialistul a mai spus că excepții de la aceste interdicții nu se pot face decât dacă medicul veterinar consideră că intervenția respectivă necesară.

Cine este Ioan Ciulea

Pagina oficială a Primăriei Mediaș ne informează că Ioan Vasile Ciulea este consilier local în mandatul 2012-2016, din partea partidului PPDD (Partidul Poporului – Dan Diaconescu), este de profesie lucrător MAI și în prezent este pensionar.

Potrivit mediasinfo.ro, Ioan Ciulea este implicat în dosarul GosCom, în care DNA a trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție conducerea Primăriei Mediaș și întreg Consiliul Local (cu excepția unui singur ales). Potrivit DNA, cei anchetați în dosar ar fi folosit banii orașului pentru a cumpăra acțiuni inutile la o societate la un pas de faliment. Toți sunt acuzați de ”două infracțiuni concurente de abuz în serviciu, dintre care una cu consecințe deosebit de grave”.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră