Ca-n România. Grădiniţă în schimbul tichetelor sociale. LEGEA intră în vigoare de astăzi

07 Feb 2016 | scris de Mara Răducanu
Ca-n România. Grădiniţă în schimbul tichetelor sociale. LEGEA intră în vigoare de astăzi

De prevederile legii vor putea beneficia toţi părinţii cu venituri modeste care îşi vor duce copiii la gradiniţă, acestora fiindu-le oferite tichete sociale condiţionate de prezenţa zilnică a celor mici la cursuri. Potrivit Guvernului, circa 111.000 de copii vor beneficia de stimulentul educaţional. De tichetele sociale vor beneficia copiii din familiile defavorizate, cetăţenii români care au domiciliul sau resedinţa in România, în vederea creşterii accesului la educaţie al acestora. Actul normativ citat prevede ca stimulentele educaţionale să fie acordate sub forma tichetelor sociale, începand cu luna în care beneficiarul indeplineste criteriile de eligibilitate, pe baza unei cereri si a unei unei declaratii pe propria raspundere, de unul dintre parinti, reprezentantul legal al copilului sau, dupa caz, persoana desemnata de parinte sa intretina copilul, potrivit RTV. 

Normele metodologice stabilesc că de stimulentul educaţional beneficiază copiii din familiile defavorizate, formate din soţ, soţie si copiii aflati in intretinerea acestora, care locuiesc impreuna. Totodata, aceleasi beneficii pot fi acordate si copiilor aflaţi în întreţinerea unei persoane singure, prin care se înţelege persoana aflată în una dintre urmatoarele situaţii: este necasatorită; este vaduvă; este divorţată; are soţul/sotia declarat/declarata disparut/disparuta prin hotarare judecatoreasca; are sotul/sotia arestat/arestata preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate şi nu participă la întreţinerea copiilor; nu a implinit vârsta de 18 ani şi se află în una dintre situatiile prezentate mai sus; a fost numita tutore sau i s-au încredinţat ori i s-au dat în plasament unul sau mai multi copii şi se află în una dintre situaţiile amintite anterior.

Pentru a putea beneficia de stimulentele educationale oferite de stat copiilor din familii sarace, vor trebui indeplinite urmatoarele conditii:

1. vârsta minimă a copilului să fie de trei ani, împlinită oricand pe parcursul anului scolar curent - copiii pot fi înscrişi la grădiniţă şi înainte să împlineasca vârsta de trei ani, dacă spaţiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de trei ani;

2. copilul să nu fie mai mare de şase ani, varsta împlinită după data de 1 septembrie a anului şcolar curent;

3. venitul lunar pe membru de familie să fie de cel mult 284 de lei (de doua ori nivelul venitului minim garantat pentru o singura persoană).

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră